10 cele mai bune cărți citite în 2015

1 ianuarie 2016

Am început anul 2015 completând provocarea pe Goodreads cu un număr de 50 de cărţi pe care aş vrea să le citesc în acest an. Mă bucur de faptul că am reuşit, cu tot stresul pricinuit de facultate, şcoala de şoferi şi locul de muncă, să ating un număr de 60 de cărţi lecturate în 2015. Este un număr extrem de mic, dar mă bucur că am ajuns să lecturez cărţi care să mă ajute şi în viaţa de zi cu zi, cât şi în facultate şi să mă disciplinez în ceea ce priveşte acţiunile pe care le deprind înainte, în timpul sau după lecturarea unei cărţi. Cea mai bună dovadă rămâne acest blog care a luat naştere în dată de 18 iunie 2015 şi de care sunt extrem de mândră pentru că era un proiect mai vechi pe care îmi doream să îl realizez.

„Iubesc cărțile, apropo, mai mult decât filmele. Filmele îți spun ce să gândești. O carte bună te lasă să-ți alegi singur o parte din gânduri. Filmele îți arată casa roz. O carte bună îți spune că există o casă roz și te lasă să decorezi tu o parte din ea, poate modelul de acoperiș sau să-ți parchezi mașina în fața casei.” Karen Marie Moning

Niciodată nu m-am priceput să fac un top pentru cărţile pe care le-am citit pentru că fiecare e diferită şi unică, din punct de vedere al mesajului, scrierii, personajelor, învăţăturilor, etc. Dar nu voi face un top plin de critică ci o listă cu cele mai frumoase cărţi pe care le-am citit în 2015, din care am învăţat cele mai frumoase poveţe şi prin care am văzut lumea din jurul meu şi micile bucurii, la o scală mult mai profundă decât obişnuiam să le văd. Pe unele le-am recenzat deja, dar altele inca isi asteapta randul.

  1. Dragostea mea mi-a dăruit… (o antologie coordonată de Stephanie Perkins şi pentru care au scris 12 importanţi autori contemporani).

  2. Fulgi de iubire. Trei povesti romantice de Craciun (scrise de trei importanţi autori contemporani extrem de populari)
  3. Caminante de Octavian Paler (este una dintre acele cărţi profunde care îţi dau noi perspective asupra vieţii omului)

  4. Marea călătorie a lui Amy & Roger de Morgan Matson (este acea poveste care te face să realizezi că nu vârsta unui om îl face matur ci încercările prin care îi e dat să treacă)

  5. Marina de Carlos Ruiz Zafón (este cartea scrisă cel mai bine dintre toate pe care le-am citit în acest an şi autorul mi-a intrat în suflet atât de plăcut încât am mai achiziţionat o altă operă luna trecută, cadou de Crăciun)

  6. Dragoste virtuală si Toate cele şapte valuri  ambele cărţi scrise de Daniel Glattauer (aceasta este o serie de două cărţi care îţi dă încredere în relaţiile care încep online)

  7. Fata din tren de Paula Hawkins (este cartea care îţi va ţine minte în permanenţă atenţie şi gata să prindă fiecare nou indiciu pentru a rezolva misterul ce planează asupra personajelor cărţii)

  8. 40 de zile de Chris Simion (are o notă mică pe blog pentru că îi lipseşte intrigă şi acţiunea dar este o carte de o profunzime fantastică şi mă bucur, enorm, că este una dintre cărţile la care am beneficiat de autograful autoarei. Sper că, într-o zi, să pot onora invitaţia la o piesă de teatru regizata de Chris Simion)

  9. Erzsebet Bathory. Contesa sângeroasă de Rebecca Johns (un roman cu o poveste mult literalizată a contesei de Bathory care oferă o nouă perspectivă a întâmplărilor)

  10. Printre tonuri cenuşii de Ruta Sepetys ( este cartea care m-a ţinut trează o noapte întreagă, care m-a şocat până la momentul în care să plâng timp de o oră, în timp ce asimilat informaţiile. Este, de departe, cartea mea preferată din anul 2015, cea pe care o recomand oricui este curios să citească poveştile din spatele atrocităţilor săvârşite de sovietici)

Vă recomand, din suflet şi cu toată deschiderea aceste zece cărţi care mie, cel puţin, mi-au oferit o altă perspectivă, noi orizonturi, m-au pus pe gânduri şi mi-au dat curajul să nu rămân prinsă în zona de lecturi pe care le citesc majoritatea oamenilor, dar nici nu îţi permit să stai departe de cele mai bune romane contemporane pe care autori talentaţi, care au ce să povestească, le pun la îndemâna oricui este curios să îşi delecteze viaţa cu poveşti de viaţă fantastice!

Lectura plăcută şi în 2016 şi Un An Nou plin de sănătate, bucurii, visuri împlinite şi tot binele din lume!

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.