Fulgi de iubire de Maureen Johnson, John Green si Lauren Myracle

6 ianuarie 2016

În „Fulgi de iubire” de Maureen Johnson, John Green si Lauren MyracleCe o furtună puternică de zăpadă aduce dragostea în vieţile a trei adolescenţi: o fată al cărei tren s-a înzăpezit, un băiat ce înfrunta viscolul pentru a se întâlni cu prietenii săi, o altă fată cu inima frântă ce-şi vopseşte părul în roz şi visează să fie îngerul cuiva.

Trei dintre cei mai cunoscuţi autori americani de literatură pentru adolescenţi – John Green, Maureen Johnson şi Lauren Myracle – şi-au unit forţele pentru a scrie poveşti pline de aventură, umor, romantism şi duioşie, ale căror fire se împletesc inteligent la final, într-o carte numai bună de citit la gura sobei.

„Fulgi de iubire” de Maureen Johnson, John Green şi Lauren Myracle este o carte care spune trei poveşti de iubire, fiecare scrisă, individual, de un alt autor. Ceea ce mi-a plăcut, enorm, este faptul că cei trei autori au compus, împreună, o poveste incredibilă prin îmbinarea celor trei relaţii de iubire care se nasc între cele mai importante şase personaje ale romanului. De fapt, nici nu simţi faptul că povestea este scrisă de trei mâini dibace, ci au o continuitate firească, fără să afecteze acţiunea, detaliile sau informaţiile transmise de fiecare autor în parte.

– Eu… eu vreau doar ca tu să mă urmezi într-un avion și să-mi cânți o serenadă în cabina de la clasa întâi, așa cum Robbie a făcut-o pentru Julie în Nuntă cu cântec, am spus eu. Vreau să-mi construiești o casă, așa cum Noah a făcut pentru Allie înJurnalul. Vreau să traversăm împreună oceanul la prora unui vas de croazieră! Ca tipul din Titanic, îți amintești?
Jeb s-a întors spre mine.
– Tipul care s-a înecat?
– Păi, evident, că nu vreau să te îneci. Nu e vorba de înec. E faptul că mă iubești suficient încât să fii dispus să te îneci în cazul în care ar trebui s-o faci, am spus eu, fiind pe punctul de a izbucni în plâns. Vreau… vreau gestul eroic.

Această carte este atât de simplă şi, totuşi, atât de profund încărcata emoţional încât îţi este imposibil să nu o iubeşti, de sărbători. Am citit această carte în zilele de după Crăciun şi mi-a plăcut enorm să redescopăr magia acestei sărbători, miracolele care nu îi ocolesc pe oameni, iubirea care se naşte din nimic şi devine totul sau curajul de a ierta şi de a merge mai departe, de mână, prin troiene de zăpadă pentru a fi alături de persoana iubită.

Cele trei poveşti sunt ţesute astfel: ” Expresul lui Jubilee ”, scrisă de Maureen Johnson. Mi-a plăcut enorm povestea şi nu m-am putut opri din lectură, ştiind că urmează o întâmplare magică ce îmi va da o altă perspectivă asupra iubirii. Apoi, ” Un miracol de Crăciun cu majorete ” de John Green este genul de poveste de la care te aştepţi la ceva şi se întâmplă complet altceva, ajungând să guşti până la ultima filă cu răsuflarea tăiată, sperând să te fi înşelat cu privire la ideile care ţi se învârt în cap când citeşti cuvântul majorete şi cunoscând povestea ce-i precede acesteia. Ultima ” Sfânta Ocrotitoare a purceilor ” este, de asemenea, o poveste de la care nu ştii la ce să te aştepţi pentru că sună amuzant şi intrigant, în acelaşi timp. Mi-a plăcut continuitatea celor trei poveşti şi modul în care personajele principale se regăsesc în acelaşi loc, înconjuraţi de iubire, fericire şi prietenie. Nu simţi că se trece de la o poveste la alta, de la un autor la celălalt. Acesta poate fi un plus şi un minus, concomitent.

Sărbătorile scot la suprafaţă nevoile aşa cum nimic altceva nu o face…

Jubilee şi Stuart, Duke şi Tobin sau Addie şi Jeb sunt personaje atât de diferite cu poveşti, caractere, visuri şi moduri de a iubi atât de diferite, încât îţi oferă o privire de ansamblu plăcută asupra a ceea ce înseamnă magia Crăciunului, a iubirii şi cum prietenia şi comunicarea sunt cele care menţin vie iubirea, nu doar romantismul sau plimbările sub clar de lună.

Totuşi, este o carte de Crăciun şi mă aşteptam la întâmplări cu Happy End, bucurii, magie şi surprize. Chiar simplistă, cartea nu are cum să nu îţi dea acel imbold de a visa, de a te lăsa dus de poveşti şi farmecul sărbătorilor de iarnă de care, inevitabil, ne leagă amintiri şi visuri încă din copilărie. Aparent clişeica, este o lectură plăcută pentru adolescenţi, sau în perioada sărbătorilor că lectura uşoară, facilă, dulce şi lipsită de înţelesuri ascunse la care trebuie să meditezi intens. Poate fi lecturata de oricine, chiar şi de cei care nu obişnuiesc să se bucure de lectură.

 • Autor: Maureen Johnson, John Green si Lauren Myracle
 • Anul aparitiei: 2014
 • Editura: Epica
 • Tip coperta: Brosata
 • Numar pagini: 328

 

Partajează asta:

Wrap Up

Fulgi de iubire

 • 9/10
  Actiune
 • 9/10
  Suspans
 • 10/10
  Dragoste
 • 9/10
  Intriga
 • 10/10
  Personaje

Mi-au plăcut

 • Simplitatea
 • Lejeritatea limbajului
 • Povestile care promoveaza bunatatea si iubirea
 • Magia
 • Personajele

Mi-au displăcut

 • Stilul pare acelasi la fiecare autor
 • Nu sesizezi ca este o carte scrisa de trei autori diferiti
 • Clisee ale perioadei

5 Comments

 • Dorina 6 ianuarie 2018 at 11:02

  Actiune

  0

  Suspans

  0

  Dragoste

  0

  Intriga

  0.1

  Personaje

  0

  Vai, ai simțit nevoia să dai note? Oare ce zice Emilentul despre asta? 🙂 Mi-a plăcut construcția cărții.

  • Ianolia 14 ianuarie 2018 at 18:59

   Eu mereu dau note si Emil stie asta demult! Ideea este ca mereu dau note cartilor in functie de criterii similare. Din pacate, unele carti pot fi dezavantajate daca nu se incadreaza in acele particularitati pe care le notez de obicei cum ar fi constructia personajelor, actiunea, suspansul, intriga. 😀

 • Barbalata Mirela 6 ianuarie 2018 at 12:49

  Nu am citit-o. Poate pana la Craciunul 2018 reusesc sa o iau 😉 🙂

  • Ianolia 14 ianuarie 2018 at 18:56

   Este extrem de placuta in perioada sarbatorilor si chiar mi-a ajuns in suflet! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.