Dragoste virtuală de Daniel Glattauer

7 august 2015

În primul rând, aş dori să mulţumesc Libris, librărie online, pentru oportunitatea de a citi două cărţifantastice. Prima dintre cele două fiind „Fata din tren” care m-a uimit şi m-a ţinut în suspans destul de mult timp. Cea de-a doua carte pe care am primit-o, este „Dragoste virtuală” de Daniel Glattauer care m-a ţinut în suspans şi cu ajutorul căreia am retrăit evenimente frumoase din viaţa mea.

Trăim în era tehnologiei. Putem vorbi cu oameni din ţară sau din străinătate care par mult mai apropiaţi, fiind la o distanţă de un click. Mi-a plăcut să retrăiesc momente în care am cunoscut şi eu, asemenea personajelor principale, un om minunat aflat în cealaltă parte a României. Da, tehnologia ne uşurează viaţa şi relaţiile încep altfel, acum. Este un fapt real şi nu înseamnă că mereu trebuie să iasă rău sau oamenii să se ascundă. Din contră, uneori, ne putem destăinui mai uşor unui străin tocmai pentru faptul că este imparţial, nu ne cunoaşte şi poate fi obiectiv. Nu există lucruri întâmplătoare, cel puţin asta am învăţat eu în viaţă. Totul se întâmplă cu un scop, care se va remarca într-un anumit punct.

Povestea dintre Leo Leike şi Emmi Rothner începe de la un e-mail prin care Emmi solicita anularea abonamentului la o revistă. Greşeşte însă adresa destinatarului şi mesajul ei ajunge la Leo, care, politicos, îi răspunde, amuzându-se pe seama tonului ei protocolar. Emmi îi scrie, la rândul său. Sunt suficiente câteva scurte schimburi de mesaje on-line şi cei doi îşi dau seama că sunt atraşi unul de celălalt. În scurt timp, ajung să flirteze, să-şi facă mărturisiri şi să-şi împărtăşească secretele şi dorinţele cele mai intime. Tensiunea erotică se acumulează şi pare doar o chestiune de timp până că Leo şi Emmi să se întâlnească fata în faţă. Dar amâna întruna momentul: perspectiva de a se cunoaşte direct îi entuziasmează şi îi nelinişteşte totodată. În plus, Emmi are o căsnicie fericită.
Oare ceea ce simte unul pentru altul va rezista unei întâlniri reale?

„Scrie-mi, Emmi. A scrie e la fel cu a săruta. E ca şi când te-ai săruta fără buze. E un fel de a te săruta cu mintea.”

Cei doi protagonişti continua să-şi scrie, iar tensiunea erotică se acumulează. Doar că nimic nu este chiar aşa de simplu. Emmi (34 de ani) este căsătorită de câţiva ani cu un bărbat ceva mai în etate decât ea (Bernhard) şi este mama vitregă a celor doi copii adolescenţi ai acestuia. Deşi spune adesea că are o căsătorie fericită, adevărul este cu totul altul. Leo (36 de ani) este un psiholingvist, ironic şi cu tendinţa de a se autocompătimi. După o relaţie de cinci ani cu Marlene, aceasta din urmă şi-a găsit alt iubit, aşa că Leo trece printr-o perioadă destul de neplăcută. A încercat în repetate rânduri să o facă să se răzgândească, ba chiar şi-a propus să o ducă la Paris, loc unde să o ceară în căsătorie. Dar Marlene, cu toate că încă mai are sentimente pentru el, nu se îndura să-şi părăsească noul iubit, un pilot spaniol.

“…Chestia cu Marlene n-are oricum sens. Ne chinuim până la moarte. Nu ne iubim. Ea crede că ne iubim, dar asta nu-i iubire, e doar dependenta, e nevoia de a-l poseda pe celălalt. Marlene nu vrea să-mi dea drumul, iar eu nu pot s-o ţin…îmi spune că pentru ea nu poate exista nimeni în afară de mine. E o minciună, să ştiţi. Eu nu mai exist pentru ea…”

 Cartea este captivantă, intimă şi povestita cu ajutorul mail-urilor pe care cei doi protagonişti şi le trimit în mod constant. Întotdeauna este mai captivant modul în care viaţa virtuală este complet diferită de cea reală. Este plăcut să evadăm uneori din cotidian, să lăsăm problemele din viaţa de zi cu zi pentru a trăi o experienţă unică, dar imposibil, uneori, de transpus în realitate. Ceea ce o face şi mai fermecătoare. Iubirea ce se naşte între doi necunoscuţi fără chip, vârsta sau experienţe fantastice, dă un gust dulce-amărui poveştii lui Leo şi Emmi.

„Dragoste virtuală” se citește ușor. Este o lectură incitantă și amuzantă care nu are cum să nu se înscrie în lista preferințelor oricui; o poveste modernă cu un final (im)previzibil. Recomand „Dragoste virtuală” tuturor celor dornici să citească ceva interesant, plin de umor și de dragoste. Este o poveste actuală ce cu siguranță va da naștere unui nou trend. Realizezi apoi, ca şi mine, că există o continuare a poveştii celor doi pe care abia aştept să o răsfoiesc. „Toate cele şapte valuri” de Daniel Glattauer este continuarea romanului „Dragoste virtuală” şi pare să dea un deznodământ poveştii de dragoste născută în spatele monitoarelor a două fiinţe îndrăgostite iremediabil.

Puteţi comanda „Dragoste virtuală” sau alte cărţi online si beneficiaţi de transport gratuit cu ajutorul linkurilor ataşate şi a butonului de cumpărare care se regăseşte la finalul fiecărei recenzii.

 • Autor: Daniel Glattauer
 • Editura: Trei
 • Colectia: Fiction Conection
 • Anul aparitiei: 2012
 • Tip coperta: Brosata
 • Nr. pagini: 248 pagini

Partajează asta:

Wrap Up

Dragoste virtuală

 • 9/10
  Suspans
 • 8/10
  Actiune
 • 10/10
  Dragoste
 • 9/10
  Intriga
 • 10/10
  Personaje

Mi-au plăcut

 • Complexitate
 • Personaje
 • Poveste
 • Punerea in scena a tehnologiei
 • Punerea in vedere a iubirii intr-un mod actual

Mi-au displăcut

 • Amanarea intalnirii
 • Imposibilitatea trecerii spre realitate
 • Finalul trist

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.