În primul rând, aş dori să mulţumesc Libris, librarie online, pentru oportunitatea de a citi două cărţi fantastice. Prima dintre cele două fiind „Fata din tren” care m-a uimit şi m-a ţinut în suspans destul de mult timp. Această carte mi-a atras atenţia în timp ce urmăream bloggerii străini şi m-a intrigat faptul că, marea majoritate, o asemănau cu „Fata dispărută” de Gillian Flynn. Am văzut filmul „Fata disparută” şi mi s-a părut fantastic. Urmează să comand şi cartea pentru că sunt sigură că se va ridica la nivelul aşteptărilor mele.
Rachel merge în fiecare dimineaţă cu acelaşi tren. Ştie că va aştepta la acelaşi semnal defect, timp în care va urmări ritualul de dimineaţă al unui cuplu ce locuieşte într-o casă de lângă calea ferată. I-a botezat „Jess şi Jason“ şi viaţa lor i se pare perfectă, până când într-o zi vede ceva ce o şochează. Totul se schimbă şi Rachel are şansa de fi parte din vieţile pe care le-a observat doar de pe margine.
„Asta n-ar trebui să conteze, dar contează: ruşinea pe care o simţi în privinţa unui incident e direct proporţională nu doar cu gravitatea situaţiei, ci şi cu numărul celor care au fost martori la ce mi s-a întâmplat.”
Rachel este personajul care mi s-a părut, în afara problemelor cu băutura, că mi-e cel mai aproape de inimă. Este genul de om care a dus o viaţă grea şi care s-a aruncat în braţele primului om care i-a oferit o urmă de iubire şi speranţă. De asemenea, tot el a fost şi cel care i-a spulberat lumea şi i-a dat viaţa peste cap iremediabil. Astfel, eroina ajunge alcoolică, şomeră, instabilă emoţional, dependentă de o prietenă din facultate şi spre sfârşitul romanului, de propria mamă.
Nu este ambiţioasă şi îi este frică de schimbări. De fiecare dată când ceva o necăjeşte sau vrea să uite de persoana care a ajuns, Rachel dă o fugă până la magazinul din colţ, îşi ia câteva sticle, se aruncă în pat şi bea până când beţia îşi face loc şi o aduce într-o stare de uitare. Apoi adoarme. Bea până când îşi pierde controlul şi uită ce face sau ce spune. Bea până când varsă şi se transformă în umbra unei tinere care are toată viaţa în faţă, dar care alege să se ascundă în camera ei mică şi întunecată, să se simtă prost în faţa colegei ei de apartament, care are o răbdare ce nu cunoaşte limite şi îi iartă toate greşelile, în loc să îşi înfrunte temerile şi să lupte pentru ceea ce îşi doreşte.
„Nu mai sunt cea de altădată. Nu mai sunt atrăgătoare, ba chiar, într-un anumit fel, sunt respingătoare. Nu doar că m-am îngrăşat sau că am faţa buhăită de la băutură sau de la lipsa de somn; e ca şi cum e scrisă pe fața mea, în felul în care mă port, în care mă mişc.”
Am ales ca acest roman să fie atât în categoria cărţilor poliţiste cât şi în cea a cărţilor psihologice pentru că din viaţa fiecărui personaj afli detalii absolut cutremurătoare, adevăruri care se doreau îngropate dar şi intrigi care ies la suprafaţă după ani de reprimări şi în moduri brutale care duc la situaţii tensionate.
Fiind pasionată de romanele poliţiste, am început să suspectez criminalul încă de la mijlocul romanului şi eram curioasă în privinţa motivaţiilor sale şi a deznodământului care, sinceră să fiu, m-a surprins. În faţa acestuia încă meditez pentru a reface puzzle-ul şi a înţelege un aspect important pe care fiecare personaj, într-un fel sau altul, ajunge să şi-l atribuie. Niciodată nu ştii pe cineva cu adevărat sau atunci când crezi că îl ştii, cel mai bine, te surprinde în moduri incredibile.
„Cine îmi poate garanta că, odată ce voi fugi, nu îmi voi da seama că nici asta nu mai e destul? Cine îmi poate spune că nu voi ajunge să simt exact ceea ce simt acum – că nu sunt în siguranţă, ci că sunt sufocată, prizonieră? Poate că iar o să vreau să fug şi apoi iar şi, în cele din urmă, voi sfârşi înapoi pe acele șine vechi de cale ferată, pentru că nu mă voi mai putea duce nicăieri în altă parte. Poate. Poate că nu. Trebuie să-ţi asumi riscul, nu?”
Romanul urmăreşte acţiunile şi gândurile prezente şi trecute a trei femei, care se aseamană prin faptul că sunt nefericite, viaţa lor este anostă, un eveniment nefericit le-a schimbat percepţia, au nevoie de iubirea şi protecţia unui bărbat care pare tot ceea ce şi-au dorit în viaţă. Faptul că s-au îndepărtat, într-un fel sau altul, de oameni, nu le ajută în încercarea de a descifra misterele pe care un om le poate ascunde sau capacitatea sa de a face rău. De asemenea, observăm bulversarea şi tonul bipolar a două personaje când doresc să atace sau să protejeze persoana iubită.
Până spre finalul romanului, cititorul realizează metamorfoza vieţii şi a mentalităţii omului aflat într-o presiune continuă. De asemenea, dezechilibrarea fiinţei în momentul în care fiecare personaj realizează că viaţa sa a fost o minciună, face din acest thriller psihologic o lectură captivantă care te ţine într-un permanent suspans şi îţi permite să creezi o multitudine de posibile scenarii până în punctul în care deznodământul te bulversează.
Puteţi comanda „Fata din tren” sau alte cărţi online si beneficiaţi de transport gratuit cu ajutorul linkurilor ataşate şi a butonului de cumpărare care se regăseşte la finalul fiecărei recenzii
- Autor: Paula Hawkins
- Editura: Trei
- Colectia: Fiction Connection
- Anul aparitiei: 2015
- Tip coperta: Brosata
- Nr. pagini: 408 pagini
6 Comments
Ok, deci, vreau să o citesc! Îmi plăcu recenzia. Și, dacă nu ți-am mai spus până acum, îmi place tare mult cum scrii recenziile :)!
Ma bucur daca ti-am starnit curiozitatea, Daniela! Iti multumesc pentru gandul frumos si iti doresc lectura placuta, orice carte ai alege sa citesti! 🙂
Liebster Award - Book Lovers - Funions
Suspans
10
Actiune
8
Psihologie/Politist
9
Intriga
9.9
Personaje
7
Am citit si eu cartea si chiar m-a surpins si mi-a placut.
Cred ca In ape adanci, cea de-a doua carte a Paulei Hawkins o depaseste pe aceasta. Multitudinea de personaje poate fi coplesitoare la inceput dar iti dai seama cine-i cine, pe la mijlocul cartii. O recomand cu mult drag! 😀
În ape adânci de Paula Hawkins