Marea călătorie a lui Amy & Roger de Morgan Matson

11 septembrie 2015

În primul rând, aş dori să mulţumesc Libris, librărie online, pentru oportunitatea de a citi două cărţifantastice. Prima dintre cele două fiind „Marea calatorie a lui Amy & Roger” care m-a uimit şi m-a ţinut în suspans destul de mult timp. Cea de-a doua carte pe care am primit-o, este „Contesa Sangeroasa” de Rebecca Johns care mi-a reamintit de ce iubesc istoria şi cu ajutorul căreia am rememorat cateva evenimente pe care le invatasem in facultate.

Amy Curry are parte de un an groaznic. Mama ei a hotărât să se mute în celălalt capăt al ţării şi are nevoie de Amy ca să aducă maşina lor din California în Connecticut. Există însă o mică problemă; de la moartea tatălui ei, din primăvara trecută, Amy nu a mai fost capabilă să se urce la volan. Cu această ocazie, intra în scena Roger, fiul în vârstă de nouăsprezece ani al unei vechi prietene de familie, care se dovedeşte a fi neaşteptat de atrăgător… dar are şi el problemele lui de rezolvat.

“De îndată ce s-a întors cu faţa spre mine, am clipit de uimire. Urechile care i se iţeau prin păr îi dispăruseră. Tipul care se îndrepta spre mine era izbitor de frumos. Avea umerii laţi, părul castaniu deschis, ochii negri şi deja îmi zâmbea. Am ştiut în acel moment că voiajul meu devenise dintr-o-dată mult mai complicat.”

Amy nu îşi planificase ca în această călătorie să cunoască oameni noi şi să ajungă să se împace cu moartea tatălui ei. Iar Route 50 – cel mai singuratic drum din America, Munţii Colorado, câmpiile din Kansas, restaurantele tip vagon, motelurile sordide, Graceland, casa regelui Elvis, sau întâlnirea cu persoane cu care nu se gândea că ar putea vorbi vreodată, mai ales după evenimentele din primăvara morţii tatălui său, nu făceau nicidecum parte din traseu sau gândurile lui Amy. Dar pe măsură ce parcurg împreună acest drum, Amy descoperă că oamenii de la care aşteptai cel mai puţin sunt cei de care s-ar putea să ai nevoie cel mai mult şi că, uneori trebuie să trăieşti momente de rătăcire ca să îţi (re)găseşti drumul spre casă sau spre propriul sine.

„Când pleci în doi la un drum lung cu mașina, șansele să deviezi de la ruta prestabilită sunt foarte mari…”

Este o carte relaxantă, ideală pentru lecturat în vacanţă sau aproape de finalul vacanţei pentru că invită cititorul să descopere viaţa aşa cum este ea; viaţa este frumoasă şi totuşi destul de greu de asimilat, uneori. Doi tineri au parte de o experienţă inedită, un el şi o ea cu visurile sfărâmate. O banală călătorie cu maşina ajunge să îi ducă către drumul spre maturitate, să le vindece rănile sufleteşti şi să descopere cine sunt cu adevărat sau cine au uitat să fie. Dragostea se găseşte în doze mici, la început, încât la un moment dat realizezi că se pune accent pe detaliile care fac diferenţa, care apropie oamenii.

Niciodată nu învăţăm din bine. Ceea ce apropie oamenii, reprezintă exact acea doză de asemănare care ne dă încredere în celălalt şi care ne face să vedem faptul că umanitatea încă nu s-a pierdut.

Fiecare capitol începe cu un motto şi prezintă detalii despre zonele vizitate, imagini de pe drum şi cumpărăturile făcute cu diferite ocazii, cum ar fi masa sau cazarea reprezentate prin bonuri fiscale. Aceste mici detalii te determină să faci un salt din lumea ta în lumea lor, îţi imaginezi că eşti alături de ei atunci când admira peisaje anoste din cel mai lung şi singuratic drum sau pur şi simplu când simt soarele scăldându-le fata sau ploaia spălând nepăsătoare drumul lor. Muzică te îmbie să ai răbdare pentru a descoperi ce se va întâmpla în aventura lor şi cel mai bine te transpui în carte prin simplul play dat pieselor din play-listul lor.

Mi-a plăcut enorm această carte şi este genul acela de roman pe care l-aş reciti de fiecare dată când întâmpin vreo greutate. Vă recomand, cu cea mai mare certitudine, această carte pentru că dacă mie mi-a plăcut, sunt sigură că vă va plăcea şi vouă! Cred că este potrivită pentru vacanțe sau când dorul de libertate îşi face cuibar în sufletele noastre. Vă veți bucura de călătoria personajelor și le veți aprecia pentru evoluţia lor, înfruntându-și temerile și situațiile limită pe care viața ni le rezervă tuturor.

Puteţi comanda „Marea calatorie a lui Amy & Roger” sau alte cărţi online si beneficiaţi de transport gratuit cu ajutorul link-urilor ataşate şi a butonului de cumpărare care se regăseşte la finalul fiecărei recenzii.

Autor: Morgan Matson
Editura: Epica
Colectia: Fictiune pentru adolescenti
Anul aparitiei: 2015
Tip coperta: Brosata
Nr. pagini: 400 pagini

Partajează asta:

Wrap Up

Marea calatorie a lui Amy & Roger

 • 9/10
  Suspans
 • 9/10
  Actiune
 • 10/10
  Dragoste
 • 10/10
  Intriga
 • 10/10
  Personaje

Mi-au plăcut

 • Poveste
 • Autenticitate
 • Complexitate
 • Abordarea inedita
 • Elementele care introduce cititorul in poveste

Mi-au displăcut

 • Finalul care da impresia unui

2 Comments

 • Barbalata Mirela 11 septembrie 2016 at 07:46

  M-ai facut curioasa acum 🙂
  Mersi de recomandare 🙂

  • Ianolia 11 septembrie 2016 at 19:10

   Este extrem de interesanta povestea. Construcția personajelor și modul în care li se evidențiază fiecare cicatrice sufleteasca sunt fantastice. 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.