Dacă aş rămâne de Gayle Forman

15 februarie 2019

Dacă aş rămâne de Gayle Forman este genul de carte care te prinde într-o strânsoare pe care nu o slăbeşte până la finalul poveştii. Este acel gen de poveste de care toţi ne temem, pe care nu ne-o imaginăm şi în care deciziile mici duc la un impact extrem. Romanul ne poartă spre graniţa dintre viaţă şi moarte. Ne prezintă poarta şubreda dintre cele două lumi care se poate deschide spre a te primi în moarte sau se poate închide pentru a-ţi oferi încă o şansă la viaţă.

„Orice ai alege, câştigi şi orice ai alege, pierzi. Ce pot să-ţi spun? Dragostea este dificilă.”

O secundă de neatenţie poate distruge o familie întreagă. În urma unui accident teribil de circulaţie Mia, în vârstă de şaptesprezece ani, îşi pierde întreaga familie, părinţii şi fratele de numai opt ani. De aici aflăm povestea familiei în ordine inversă, de la începuturile sale, până în momentul cumplitului accident. Aflăm despre începuturile relaţiei părinţilor Miei, despre descoperirea pasiunilor comune, despre întemeierea unei familii, despre copilăria sa şi a fratelui mai mic, Teddy, prieteni, aventuri, descoperiri şi redescoperiri, iubire şi armonie şi mai ales o relaţie fantastică.

„Înţeleg acum că este uşor să mori, să trăieşti e mai greu.”

Blocată între două lumi, Mia poate alege dacă să rămână, să aleagă viaţa şi ceea ce rămâne în urma dispariţiei celor dragi ei, sau să plece şi să li se alăture în eternitate. O întrebare grea care trebuie pusă într-o balanţă invizibilă care să decidă soarta unui suflet îndoliat şi împovărat. Aici trecem prin poveştile tuturor personajelor cărţii şi îi descoperim prin ochii iubitori ai unei artiste, cântăreaţă de violoncel, pentru care sentimentele par să fie totul sau nimic. Mia nu se mulţumeşte cu jumătăţi şi nu oferă jumătăţi, pentru ea viaţa este o furtună de sentimente pe care nu le poate stăpâni dar asupra cărora nu face compromisuri. Sau nu făcea.

„Mama și tata au avut posibilitatea să decidă? Este greu de crezut că au avut timp să ia o hotărâre atât de importantă și nu-mi pot imagina că au ales să mă lase singură. Și cum rămâne cu Teddy? A vrut să plece cu mamă și tata?”

Cartea te ține într-un suspans continuu și nu o poți lăsa din mână odată ce ai început să o citești. Descoperim lumea amintirilor Miei şi motivele pentru care ea consideră că trebuie să li se alăture celor dragi şi lupta din spital pe care Adam, prima ei iubire şi Kim, cea mai bună prietenă, o duc pentru a convinge sufletul Miei să rămână cu ei, să îşi mai dea o şansă şi să ducă mai departe istoria familiei sale.

„Înţeleg acum că este uşor să mori. Să trăieşti e mai greu.”

În anumite momente este uşor să judeci personajul principal, prinsă într-un carusel de emoţii şi copleşită de întrebări la care răspunsurile nu pot fi nici bune nici rele. Mia pare rece, sentimentele par superficiale şi nesiguranţa sa naşte monştri ce pot fi distruşi cu greu. Prinsă între două familii, cea pierdută şi oamenii rămaşi în viaţă, Mia pare egoistă şi pe alocuri imatura. Alegând viaţa, va trece prin tot felul de operaţii şi chinuri menite să o aducă înapoi pe linia de plutire. Alegând moartea va alege calea uşoară şi într-un fel ştergerea restului său de viaţă alături de bunici, persoana iubită şi cea mai bună prietenă.

“Prietenă” este un cuvânt atât de prostesc, a spus el. Nu pot să sufăr să o numesc astfel. Aşa că a trebuit să ne căsătorim, ca să o pot numi “soţie”.

Cu toate acestea, nu poţi să alegi în locul personajului principal dacă nu ai trecut prin evenimente similare, aşadar toate aceste sentimente şi resentimente pe care le-ai putea avea sunt minore pe lângă povestea în sine. Emoţiile generale sunt tangibile, durerea este apăsătoare, memoriile te aduc în pragul lacrimilor şi titlurile unor piese prezentate de-a lungul romanului îţi îngheaţă sângele şi îţi face pielea de găină. Nu ai cum să nu fii atins sau să nu simţi un amalgam de emoţii de-a lungul poveştii. Suspansul este incomensurabil în comparaţie cu alte cărţi YA şi nimic nu trădează decizia finală a Miei.

„Uneori, în viaţă, faci alegeri iar alteori le face viaţa pentru tine.”

„Dacă aş rămâne” de Gayle Forman este o lecţie în sine. Ce va alege Mia veţi afla doar lecturând această poveste fascinantă. Adaptarea cinematografică merită atenţie, de asemenea. Cred că filmul o prezintă pe Mia mult mai umană şi plină de sentimente decât unele pasaje ale cărţii.

Vreau ca totul să dispară. Vreau ca eu să dispar.Nu vreau să fiu aici. Nu vreau să fiu în acest spital. Nu vreau să fiu în starea asta suspendată, din care pot vedea ce se întâmplă, în care sunt conștientă de ceea ce simt fără să fiu capabilă să simt. Nu pot să țip până mă apucă durerea de gât, nu pot să sparg un geam cu pumnul până îmi dă sângele și nici nu pot să mă trag de păr până când durerea fizică devine mai mare decât cea sufletească.

  • Autor: Dacă aş rămâne
  • Editura: Rao
  • Colecţia: Biblioteca RAO
  • Anul apariţiei: Martie 2018
  • Tip coperta: Broşata
  • Nr. pagini: 220 pagini

Partajează asta:

Wrap Up

Dacă aş rămâne de Gayle Forman

  • 10/10
    Suspans
  • 10/10
    Actiune
  • 9/10
    Romantism
  • 10/10
    Intriga
  • 9/10
    Personaje

Mi-au plăcut

  • Complexitate
  • Autenticitate
  • Poveste
  • Impact

Mi-au displăcut

  • Personajul Principal
  • Unele pasaje insensibile

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.