Seara trecută am urmărit lansarea în cinematograf a filmului de animatie Smallfoot care mi s-a părut a fi extrem de reușit din multe puncte de vedere. În primul rând, vocile personajelor sunt date de nume importante ale cinematografiei precum Channing Tatum (Migo), Danny DeVito (Dorgle), Common (Stonekeeper), Zendaya (Meechee) și alții. Apoi avem cântece, zâmbete, glume, ironii, satirizarea realităti sociale, expunerea importanței internetului și a ceea ce poate ajunge cineva datorită activității sale online, ignoranța unui trib din pricina relgiei sale, dorința de a învăța și a se educa, comic de situație și limbaj și multe alte elemente pe care le veți descoperi singuri. În România, filmul va avea premiera în data de 26 octombrie.
În primă instanță avem un trib de oameni ai zăpezii, sau orice altă denumire vreți voi să atribuiți acestui tip de ființă, care trăiește în vârful unui munte, izolați de restul lumii despre care cred că nu există, înconjurați de nori și ducându-și existența zilnică în pace și armonie. Religia lor are la bază zeci de tăblițe din piatră pe care făuritorii ținutului și purtătorii pietrelor (Stonekeepers) le-au scris și îmbunătățit de-a lungul vremurilor pentru a fi siguri că rasa lor este protejată și departe de orice fel de primejdie.
Dacă ne uităm cu atenție, orășelul acesta din munți este locul perfect de trai unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea, fiecare persoană în parte are propriul rol și dacă cineva nu își îndeplinește atribuțiile totul se poate destrăma. Oamenii zăpezii par fericiți, dispuși să-și protejeze casele și prietenii și totul decurge normal în fiecare zi. Sunt învățați să nu pună întrebări și să nu se îndoiască de veridicitatea pietrelor. Asta, în mare măsură, m-a dus cu gândul la Biblia noastră și la destul de populara sintagmă „Crede și nu cerceta!„.
„Ei nu vor că tu să începi să pui întrebări. Cunoștințele înseamnă putere și ei nu te vor puternic.”
Smallfoot suntem noi, oamenii, despre care Bigfoot cred că suntem monștri care îi pot ataca și le pot distruge specia. Nu sunt prea departe de adevăr dacă ne gândim cam cât de mulți oameni ar fi dispuși să facă orice pentru a deveni celebri de pe urma unei astfel de povești. Primul om pe care Migo îl descoperă îl face să își pună întrebări cu privire la tot ceea ce știau el și tribul său despre aceste creaturi și este exilat pentru îndrăzneala de a pune la îndoială vocea pietrelor.
În filmul de animatie Smallfoot avem prezentate multe asemănări cu viața reală. Unul dintre oamenii pe care Migo îl întâlneste este o fostă vedetă tv, determinat să ajungă în lumina reflectoarelor, ca videourile sale să ajungă virale și să se îmbogățească. Chiar dacă partenerz să îi vorbește despre moralitate și modul în care îl cunoaște ea, el nu pare interesant de astfel de lucruri și tot mai determinat să meargă înainte căutând creatura mistică.
„Mai puternică decât frica sunt cultura, educația, dorința de a înțelege și învăța!”
Pe de altă parte, vedem modul în care religia îi împinge pe oameni spre ignoranță și dorința de a ține sub control un trib cu ajutorul religiei și manipulării. Scopul poate sau nu să fie nobil dar odată cu începerea destrămării prezicelor și cunoștințelor pietrelor, yeti devin tot mai interesați și curioși să fle ceea ce este adevărat și ceea ce e menit să îi mențină sub control. Și când prima piesă a căzut, câte dintre piesele rămase mai dovedesc adevărul?
Cum noi încercam să-l descoperim pe Yeti și să-i dovedim existența, asta se întâmplă și în mintea celeilalte părți încercând să descopere omul și să-i dovedească existența. Pericolul se află de ambele părți pentru că ambele părți pot fi distructive. Până la urmă depinde cât de toleranți suntem, cât de multă integritate avem și cât de consistent este bagajul nostru numit umanitate. În altă ordine de idei, vedem manipularea religiei și cum un trib mic dar puternic, doar pentru simplul fapt că a început să-și pună întrebări și să descopere răspunsuri, a reușit să-și redobândească independența fizică dar mai ales libertatea de a dobândi cunoaștere.
„Tu crezi că puterea înseamnă cunoaștere? Atunci ce vei face cu această putere?”
Smallfoot are numeroase învățături în spatele câtorva cântecele și a momentelor comice. Mi se pare un film extraordinar pentru fiecare membru al familiei, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă. Este atât de bine înrădăcinat în realitatea cotidiană, prezentând ambele specii foarte asemănătoare, dându-le posibilitatea de a alege dacă să se distrugă sau să conviețuiască. Ne învăța că lăcomia poate duce la distrugere și autodistrugere, cunoasterea înseamnă putere și responsabilitate, umanitatea nu se referă doar la o caracteristică a omului și că deciziile pe care alegem să le urmăm pot avea repercursiuni dintre cele mai diverse și nu doar în cazul nostru și a celor apropiați nouă.
Nu te teme de necunoscut, îmbrățișează-l! Încearcă doar să nu-l strivești… sau să-i scoți un dinte!
No Comments