Usturoi, sau cum să îţi alini dorul de Transilvania, sau de Cluj cu precădere în cazul meu, este o comedie savuroasă, tipic românească ce te surprinde într-un mod plăcut, îţi arată o altfel de faţă a doua minorităţi din România în jurul cărora plutesc stereotipuri şi, cel puţin pe mine, m-a dus cu gândul la naivitatea copilăriei, dorinţa aceea de a ajuta pe toată lumea şi gândurile că nimic nu este prea mare sau prea departe pentru tine.
Este acel gen de film care nu te plictiseşte, care nu te complica în înţelesuri şi care, după o zi obositoare de serviciu sau examene în sesiune, îţi reechilibrează forţele, te amuză, îţi redeschide pofta de viaţă şi iubirea pentru România, ţara această frumoasă cu oameni inventivi care fac haz de necaz.
Nu ştiu de ce filmul este filmat în Transilvania, din moment ce era şi un praz prezent în poveste, pe lângă usturoi şi ceapă. Dar ştiu oameni care, deşi nu sunt olteni aşa cum se aşteaptă majoritatea, nu pot consuma ceapă sau usturoi ci doar praz. Nu cred că este cazul protagoniştilor dar ştiu că oltenii au simţit puţină mândrie în plus când prazul a aparut în peisaj, pe lângă alte legume.
Deşi calitatea şi claritatea producţiei nu a fost foarte bună, din cauza sălii în care a fost proiectat şi nu din cauza filmărilor, mi s-a confirmat faptul că celebrul vlogger Gaben, care este personaj în acest film, este un om plin de zen. Dacă nu ştiţi, Gaben este un vlogger foarte amuzant, de la care nu mă aşteptam la mai puţin într-un film de comedie, care s-a cam lăsat de filmat de la o vreme şi sper să se întoarcă, în curând.
Limbajul folosit, comicul acestuia, comicul de situaţie, modul în care minorităţile sunt dezamăgite de părerea celorlalţi despre ei şi care isi exprima dorinţa de a nu fi parte dintre stereotipurile de care ne-am săturat cu toţii („nu toţi ţiganii fură”, „nu contează că eşti roman, ţigan, ungur sau evreu”, „mulţumim nenea”,”şcoala este foarte importantă” s.a.m.d), fac deliciul filmului. Din păcate, străinii nu îl vor aprecia la justa lui valoare pentru că traducerea distorsionează acele sintagme, cuvinte şi vorbe tipic romaneşti care dau savoare acestei capodopere a cinematografiei romaneşti care excelează prin naturaleţe, simplitate, muzica aceea de vioară, care îţi mângâie inima şi simţ al umorului.
No Comments