Spotlight

29 februarie 2016

Spotlight

În primul rând, aş dori să îi mulţumesc lui Emil Călinescu pentru posibilitatea de a vedea acest film, în premieră, în cinematograf.

Filmul Spotlight, de Tom McCarthy, a obţinut, de asemenea, premiul Oscar pentru cel mai bun film dar şi trofeul pentru „cel mai bun scenariu original”. Cu Rachel McAdams, Billy Crudup, Michael Keaton, Liev Schreiber, Mark Ruffalo şi Stanley Tucci în distribuţie, „Spotlight” prezintă eforturile depuse de jurnaliştii de la publicaţia The Boston Globe, în 2002, într-o anchetă amplă, ce a declanşat un scandal uriaş, după dezvăluirea abuzurilor sexuale comise de mai mulţi preoţi catolici. Filmul îşi propune să fie vocea supravieţuitorilor acestei drame.

O echipă de jurnaliști ai cotidianului Boston Globes, sub numele de Spotlight Team, au investigat problema și au reușit, cu informațiile pe care le-au dezvăluit, să scandalizeze o lume întreagă și să producă schimbări majore în cadrul Bisericii Catolice în anii 2001-2002.

Scenariul care evidenţiază faptul că o mână de oameni au avut curajul de a investiga, a discuta cu victimele şi a prezenta, concret, ororile de care Biserica Catolică se face responsabilă, punând pe tapet povestea aşa cum s-a petrecut ea, denota curaj, nebunie şi dorinţa de a deschide ochii publicului spre întâmplări la care ar trebui să nu rămânem impasibili.

Spotlight

Filmul rămâne cutremurător, indiferent cât de puternic ai fi, îţi este imposibil să nu îţi pui întrebări, să te gândeşti cum ai reacţiona dacă toate acele lucruri s-ar fi întâmplat în jurul tău sau, mai ales, dacă le-ai fi remarcat. Îţi deschide ochii şi inima, te face mai atent în jurul tău şi îţi lasă un nod dureros în gât, până la pragul de a lacrima, copleşit fiind de toate câte ţi se înfăţişează în faţa ochilor.

Acţiunea, extrem de realistă, te transpune în poveste, fără prea mult efort, cu toate că este un film recent, te duce pe străzile Bostonului din anii 2001-2002 şi te face părtaşul poveştii pe care poţi să alegi să o pui sub tăcere sau trecerea timpului său să începi să conştientizezi ca toate astea se pot întâmpla oriunde, nu doar în America.

Singurul lucru care mi-a displăcut teribil, a fost sfârşitul pe care mi-l închipuiam că fiind o transpunere în prezent, cu deciziile, mustrările, pedepsele şi reacţiile societăţii, reacţii palpabile spre schimbare, care să îmi dea de înţeles că povestea a ajuns acolo unde era nevoie pentru a se lua măsurile, normale, de pedepsire şi combatere a faptelor de această natură.

Spotlight

Spotlight

Cu toate că finalul este brusc, filmul este genial, în ciuda ororilor din spatele poveştii, te ajuta să fii mai atent la oamenii din jurul tău, să te gândeşti că în orice societate, indiferent de valorile sale, se pot întâlni asemenea lucruri şi că oamenii de la care te aştepţi, în general, să ajute, să susţină şi să motiveze, sunt cei care distrug, uneori, vieţi şi îşi lasă amprentă, brutal, în viaţa celor pe care ar fi trebuit să îi protejeze.

Spotlight a intrat în cinematografe din data de 26 februarie 2016 și este distribuit de IntercomFilm.

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.