„Scrisori de dragoste” de Joshua Knelman: Ce s-a întâmplat cu scrisorile de dragoste? Şi-a pierdut oare cuvântul scris farmecul în era noastră digitală? În această foarte inspirată şi unică colecţie de scrisori de dragoste, editorii Joshua Knelman şi Rosalind Porter le-au cerut celor mai faimoşi scriitori din lume, patruzeci dintre ei, să exploreze potenţialul şi puterea acestui gen clasic, scrisorile de dragoste. Fiecare scrisoare vă va seduce şi vă va pune în temă cu modul în care arată dragostea în secolul nostru. Ca orice scriitor publicat, autorul scrisorii de dragoste nu poate să mai retragă nimic. Fiecare scrisoare este unică, şi stă mărturie nu doar pentru incredibila diversitate creativă a scriitorilor noştri de vârf din ziua de azi, ci şi pentru cât de sofisticată şi minuţioasă este iubirea, şi fiecare dintre ele – bănuiesc eu – va avea puterea de a vă mişca.
Jonathan Lethem a imaginat o scrisoare de dragoste de la Marte către Terra – ea trebuie să se predea necondiționat iubirii lui, nu are cum să reziste:
„Te iubesc și sunt mai bun decât tine în orice fel – mai măreț, mai întins, mai ferchezuit, mai strașnic, mai aiurit, mai energic… Recunoște asta și recunoaște-mă pe mine… Deja ai făcut-o, te afli în brațele mele ca un copilaș, ca o protejată, ca o lebădă. Dă-te bătută, deja te-ai dat bătută, ești a mea.“
Graham Roumieu s-a pus în pielea lui Bigfoot, care îi scrie bunului său prieten Moș Crăciun, cerându-i iertare pentru că l-a trădat pentru o femeie. Ce-i drept, această scrisoare este preferata mea pentru că ne pune în postura sinceră de a realiza că există mai multe tipuri de iubiri, a faptului că oamenii greşesc şi mai ales, ne face să înţelegem că orice greşeală pe care o facem, are repercusiuni şi un iartă-mă sincer, poate face diferenţa între o viaţă solitară şi o viaţă alături de prieteni dragi:
„Inima lui Bigfoot tristă ca pisicuța înecată cu panglica frumoasă. Presupun deja că știi cum simte la Bigfoot“.
Chimamamda Ngozi Adichie răspunde cu delicatețe cererii voalate în căsătorie, venite din partea unui partener prea timid:
„Iubirea este diferită. Iubirea este ridicolă. Iubirea poate pur și simplu să se întâmple…Îmi place că știi când să pleci…Îmi place cum gătești…Îmi place cum arată fundul tău în blugi…îmi place că subliniezi propoziții din cărți și mi le arăți. Îmi place că îți place de mine și că faptul că tu mă placi mă face și pe mine să mă plac.“
David Bezmozgis recuperează o scrisoare autentică de amor primită de un disident rus în 1918, de la anarhista Fania Efimova Kaplan, femeia a cărei iubire o respinge. Studentă la istorie fiind, ştiu ce însemna Rusia la 1918, cunosc tensiunile din Europa şi efectele Primului Război Mondial. Faptul că descopăr, uneori, poveşti de dragoste în istoria pătată de sânge a lumii, nu mă face decât să am speranţa că, totuşi, nu ne-am pierdut prin marea de nenorociri:
„Pe timp de revoluție, iubirea este un lux burghez…Înainte ca această scrisoare să ajungă la tine, vei fi citit în ziare că am tras asupra lui Lenin. Voi muri așa cum am trăit, o marxistă și o revoluționară socialistă“ (n.r. femeia a fost executată prin împușcare, fără să fie judecată, la câteva zile după ce a scris această epistolă).
Vă recomand această carte, nu doar pentru că vă va da de gândit asupra sensurilor iubirii, ci și pentru că ar fi o evadare perfectă din cotidian, mica plăcere interzisă din pauza de prânz de la birou, dintre două cursuri citite, în timp ce vă relaxaţi cu o baie bună după o zi obositoare. Vă va schimba percepţia asupra vieţii şi vă va permite, din nou, să visaţi.
- Autor: Joshua Knelman & Rosalind Porter
- Editura: RAO
- Colectia: Biblioteca RAO
- Anul aparitiei: 2012
- Tip coperta: Brosata
- Nr. pagini: 224 pagini
No Comments