Sophie, protagonista din cartea „Şcoala pentru soţi” de Wendy Holden”, avea odinioară o căsnicie minunată, însă în ultima vreme lucrurile nu mai merg chiar şnur. Soţul ei, Mark, lucrează tot mai des până târziu, lăsând-o singură cu bebeluşul să se lupte cu tot felul de dezastre casnice şi să-şi vadă totodată şi de carieră. Atunci când soţul uita complet de ziua ei şi nu mai da pe acasă într-una din seri, în împrejurări foarte suspecte, Sophie crede că are dovada clară a infidelităţii lui şi îl ameninţă cu divorţul.
Numai că, în realitate, Mark nu este un soţ adulterin ci doar neglijent. Disperat să nu-şi piardă familia, se înscrie la şcoala pentru soţi a doamnei doctor Martha, o psihoterapeută cu metode neortodoxe, care garantează că transformă bărbaţii incapabili în parteneri de viaţă model, însă va putea într-adevăr acest curs intensiv – şi foarte neobişnuit – să-l ajute pe Mark să-şi recâştige soţia? Mai ales după ce începe să fie curtată asiduu de un milionar foarte hotărât?
Demararea la Londra a unui curs dedicat soţilor cu probleme în căsnicie, pare soluţia salvatoare a căsniciei lui Mark şi Sophie, care avea o durată de două săptămâni. Costurile piperate îi dau peste cap bugetul bărbatului, dar pentru a-şi salva căsnicia acceptă să să înscrie la curs. În timp, Mark află că de la mici probleme cum ar fi capacul de la toaletă, maşina de spălat care nu se încarcă si descarcă singură sau capacul tubului de pastă de dinţi sunt de fapt cele mai frecvente probleme care devin, în timp, cele mai mari.
“Chestiile mici care ne deranjează generează problemele mari. Asta e teoria ultimei picături. De exemplu, tu crezi că soţia ta divorţează fiind c-ai avut o aventură de-o noapte cu altcineva. Desigur, asta e unul din factorii care-o fac să ia această decizie. Dar, în nouăzeci şi nouă la sută din cazuri, motivul real pentru care divorţează de tine îl reprezintă părul adunat în decurs de zece ani în sifonul căzii. Cei zece ani în care ţi-ai aruncat hainele pe podeaua de la dormitor. Zece ani în care nu ai pus cutia cu lapte înapoi în frigider, în care ai uitat lucrurile cele mai importante de pe lista de cumpărături, în care ai consumat toată benzina, dar nu te-ai dus să o umpli rezervorul la loc, zece ani în care ai refuzat să spui iartă-mă, zece ani în care ai lăsat oglinda de la baia pătată cu spumă de râs.”
Îmbolnăvirea de pneumonie a fiului lor Arthur şi apropierea dintre cei doi soţi este extrem de benefică. Astfel îşi dau seama că problemele superficiale pe care le credeau fără soluţie, nu trebuiau să ia locul iubirii dintre ei şi a încrederii pe care o aveau, de fapt, unul în celălalt.
Cartea oferă o lectură uşoară, este amuzantă şi te destinde. Totuşi, la terminarea ei, realizezi că temele abordate sunt serioase. Problemele care apar într-un cuplu după apariţia unui copil, implicarea soacrei în viaţa de familie, stresul provocat de insecuritatea locului de muncă, problemele de comunicare între soţi, micile tensiuni minore care, în timp, erodează o căsnicie, monotonia din cuplu toate sunt abordate cu o ironie fină în carte. De asemenea, este evidenţiată ideea că, uneori, este nevoie de o mică dramă ca să realizezi adevăratele priorităţi în viaţă. Senzaţia cu care rămâi la final este optimistă. Dacă te străduieşti suficient, problemele îşi pot găsi rezolvarea într-un mod cu totul neaşteptat.
- Autor: Wendy Holden
- Editura: Polirom
- Colectia: Chic
- Anul aparitiei: 2008
- Tip coperta: Brosata
- Nr. pagini: 416 pagini
2 Comments
Mi am luat- o si sper sa o citesc cat mai repede 🙂
Sper sa va placa aceasta carte si ma bucur daca v-a starnit interesul. Lectura placuta! 🙂