Pentru că sunt studentă la Istorie, mi-a plăcut întotdeauna să îmi pot închipui cum ar arăta istoria altfel. Probabil din acest motiv am devorat cartea „Profeţia familiei Romanov” de Steve Berry. Mă intrigă îmbinarea istoriei reale cu zvonurile acelor vremuri şi aş fi curioasă în privinţa unui număr mai însemnat de asemenea cărţi pline de intrigi, până spre secrete nemărginite care nu au fost prinse în cărţile de istorie.
Volumul este, ca şi celelalte care poartă marca Steve Berry, un amestec de thriller şi policier, bazat pe o intrigă cu rădăcini istorice.
Avocatul Miles Lord este încântat să se afle la Moscova, în aşteptarea unui eveniment de excepţie. După căderea comunismului, poporul rus a votat revenirea la monarhie. Noul ţar va fi ales dintre rudele îndepărtate ale lui Nicolae al II-lea de o comisie special numită, şi însărcinarea lui Miles este să verifice trecutul candidatului preferat de un grup de oameni de afaceri occidentali. Însă cercetarea devine curând una dintre cele mai neimportante preocupări pentru Miles, când acesta descoperă că este ţinta unui ucigaş nemilos.
La început, singura întrebare a lui Miles este motivul pentru care cineva îi doreşte moartea. Însă după descoperirea unui mesaj criptic din scrierile lui Rasputin, Miles caută cu ardoare să afle un adevăr mult mai important: ce s-a întâmplat cu adevărat cu familia ultimului tar al Rusiei? Este posibil să fi supravieţuit cineva masacrului? Implicaţiile profeţiei sunt zguduitoare nu numai pentru viitorul tar al Rusiei, ci şi pentru Miles însuşi.
Ce mi-a plăcut incredibil de tare, este faptul că Steve Berry îmbina fantastic realitatea istorică pe care o învăţăm din cărţi cu un scenariu fantastic de tipul „Ce ar fi fost dacă…?” Faptul că el găseşte un moştenitor al Romanovilor rămaşi în viaţa într-un mod miraculos în timpul masacrului. Aceşti doi pretinşi supravieţuitori, ar fi fost Anastasia şi Alexei, fiica şi fiul lui Nicolae al II-lea.
Adevărul istoric este ca la data de 17 iulie 1918, autoritățile bolșevice care acționau la ordinele lui Iakov Sverdlov de la Moscova și condus la nivel local de către Filip Goloschekin și Iakov Zurovskz, l-au împușcat pe Nicolae al II-lea, pe rudele sale apropiate, și pe alți patru funcționari în pivnița Casei Ipatiev din Ekaterinburg.
Dacă sunteţi curioşi despre modul în care istoria poate fi modificată de o idee fictivă, nu ezitaţi să citiţi această carte absolut savuroasa cu un final neprevăzut.
- Autor: Steve Berry
- Editura: RAO
- Colecţia: RAO Class
- Anul apariţiei: 2007
- Tip coperta: Broşata
- Număr pagini: 416 pagini
5 Comments
Se pare ca te-a captivat cartea asta destul de repede 😀
Da, intr-adevar a fost o adevarata placere prinsa intre doua coperte sa o citesc. Sigur voi reveni la ea intr-o zi :D.
Suspans
10
Actiune
10
Istorie
10
Intriga
10
Personaje
10
Am citit si recitit cartea asta de mai multe ori…face parte din cartile mele preferate 🙂 Recomand pentru seri friguroase 😉
La acelasi lucru ma gandeam si eu. Mai ales spre sfarsit de toamna si inceput de iarna este perfecta. 😀
Anastasia de Colin Falconer - Funions