„O săptămână în decembrie” de Sebastian Faulks face parte din categoria Cărţi romantice. Este genul de carte dedicată oamenilor moderni, prinşi în vârtejul timpului tot mai fugar, al nevoii de afirmare sau, din contră, de a se ascunde. Protagoniştii sunt oameni singuri, fie solitari, fie singuri în doi, ignoraţi într-o familie mare sau singuri într-o sală plină de alţii ca ei.
Acţiunea cărţii se petrece în decursul a şapte zile, cele de dinaintea Crăciunului, în Londra lui 2007 având nu mai puţin de 7 personaje teribil de greu de urmărit. Poveştile lor sunt triste, niciun personaj nu reuşeşte să fie fericit şi toate se tem de ceva. Teama de neapartenenţă la societate, teama de sărăcie, teama de a fi uitat de media, teama de singurătate eternă, s.a.
”Nimic din toate astea nu-l interesa pe Tranter. Anii lui de activitate profesională îl învățaseră să treacă direct la paginile de ficțiune, pe care le citea cu ochiul unui manager de fonduri de investiții care scanează prețurile pe piață. Deosebirea era că Tranter nu investise nimic și nu avea nici un favorit; nu voia să vadă o creștere modestă, și cu atât mai puțin una explozivă. Era interesat doar de cronicile proaste. Distrugeri, asta își dorea: distrugeri și ruină – eșec, prăbușire, rușine”
Spun că sunt teribil de greu de urmărit pentru că acest roman amestecă personajele focusându-se pe câteva banale şi trecând, repede, peste cele cu adevărat captivante. Aş fi preferat o delimitare clară, pe zile, a personajelor pentru a le putea urmări parcursul într-un mod firesc. Astfel, doar reuşesc să mă pierd în multe detalii, mai mult sau mai puţin inutile şi să pierd esenţa scrierii, de altfel foarte bună. Mulţumesc atenţiei distributive pentru faptul că mi-a permis să descâlcesc iţele acţiunii, într-un final.
Singurul lucru pe care îl au în comun cele şapte personaje ale romanului este faptul că au o legătură cu familia Topping şi astfel reuşesc să se găsească, cu toţii, în jurul aceleiaşi mese din cadrul unui dineu realizat ca o recunoaştere a noii calităţi politice obţinute de domnul Topping. Acest dineu ne permite să observăm, mult mai pregnant de altfel, fiecare protagonist în parte. E interesant de observat gradul de nefericire a fiecărui personaj, faptul că singurătatea nu iartă pe nimeni, tânăr sau bătrân, bogat sau sărac, într-o relaţie sau burlac. Cu toate discrepanţele dintre păturile sociale ale Londrei moderne, cu toată fuga obsesivă după venituri cât mai mari într-un timp cât mai scurt şi cu cât mai puţine riscuri.
Deşi este o carte voluminoasă şi personajele sunt extrem de amestecate şi greu delimitate, suspansul, intrigă, modul în care autorul disecă personajele şi spiritul uman cât şi psihologia şi evidenţierea slăbiciunilor umane te menţin într-o continuă curiozitate de mai mult. Trebuie, de asemenea, menţionată cantitatea destul de mare de termeni economici şi financiari destul de greoi pentru cei nespecializaţi în domeniu, sau pentru cei care nu s-au întâlnit cu astfel de termeni de-a lungul vieţii.
Pe lângă toată ideea de bază a cărţii, criza economică şi financiară a Londrei moderne, autorul evidenţiază şi crizele sociale, crizele de identitate, de anxietate şi inconştienţa a omului modern. Conştientizezi, mult mai bine, poziţia ta şi a celor din jurul tău. Realizezi dezumanizarea tot mai arzătoare a fiecăruia dintre noi, alergătura prin viaţă şi galopul peste momente cheie care ar putea să ne înveţe să fim altfel şi ignoranţa cu care privim înainte, în loc de a ne uita în toate părţile. Apoi, constaţi nevoia personajelor de evadare din cotidian şi ştii că poţi empatiza cu aceştia. Fie că e vorba despre cărţi, jocuri pe calculator, droguri, munca, s.a. fiecare personaj cheie încearcă să-şi limiteze, într-un fel sau altul, interacţiunea cu alţi oameni. Unele dependenţe sunt analizate în profunzime, altele însă extrem de superficial şi trecător, lucru care nu ştiu cât de benefic este.
Cartea este bună şi nu prea. Până la urmă este o chestiune de preferinţe. Are părţi bune şi părţi slabe. Faptul că este stufoasă şi personajele sunt amestecate, noţiunile din anumite domenii care nu se află la îndemâna oricui folosite extrem de mult, atenţia pentru detalii inutile sau trecerea superficială peste altele, îmbinate cu suspansul, intriga, prezentarea problemelor actuale ale societăţii moderne sau disecarea spiritului uman într-un mod în care personajele nu sunt afectate fac din cartea O săptămână în decembrie o lectură potrivită pentru orice cititor.
Recenzia a fost realizată datorită Librăriei Online Libris care, în urma colaborării, mi-a oferit O săptămână în decembrie. Mulţumesc pentru oportunitatea de a citi această carte care m-a ajutat să conştientizez problemele societăţii moderne din care şi eu fac parte! Pe site-ul Libris, puteţi găsi cărţi online în engleză şi/sau română ce aparţin unor edituri cunoscute din diverse domenii.
- Autor: Sebastian Faulks
- Editura: Litera
- Anul apariţiei: 2012
- Colecţia: Cărţi romantice
- Tip coperta: Broşata
- Nr. pagini: 576 pagini
4 Comments
Nu am citit-o . Multumesc de recomandare 🙂
Cu tot dragul! Sper sa va placa! <3
Social Media Book Tag
10 cărţi perfecte pentru lectură în perioada Crăciunului