De câte ori nu am auzit spunându-se despre un agent de vânzări că are succes pentru că este „dotat de la natură“? Dar nimeni nu spune despre un doctor sau un inginer că s-a născut înzestrat de la natură. Pentru că ştim cu toţii că aceste meserii se deprind în urma unui studiu sistematic. Tot astfel, activitatea de agent de vânzări este o ştiinţă ce se poate învăţa că oricare alta, după câte spune autorul, Allan Pease.
Mi s-a părut o carte de umplutură, ceva ce poţi citi între două cursuri în sesiune pentru a te destinde, pentru a te relaxa şi nu, neapărat, o carte din care ai ce să înveţi. Am fost şi eu agent de vânzări o perioadă lungă de timp şi, chiar dacă nu unul de succes pentru că nu aşa ceva mă vedeam făcând în viaţă, mi s-a părut un pic forţată cartea pentru că promovează ideea unei posibile ascensiuni, mai mult fantezista decât realizabila şi un plan, metodic, care să îţi garanteze succesul. Mi-a dat, cumva, impresia de reclamă televizata care promovează un produs minune. Produsul erai tu, afacerea ta şi încercai să atragi adepţi ai unei noi religii.
”Nu face niciodată presupunei referitoare la motivațiile oamenilor.”Nu-ți pierde timpul cu oameni care n-au speranțe, visuri sau priorități.”
Am încercat să mă gândesc, încă de anul trecut, ce aş putea spune despre această carte şi doar un lucru mi-a plăcut. Spre final, pe ultimele câteva pagini, îţi prezintă câteva moduri de a citi limbajul corpului uman care le-ar putea fi util multor adolescenţi, din zilele noastre. Pentru ei ar fi acea lectura uşoară care, poate, le-ar putea deschide apetitul pentru lectura. În rest, rămâne o carte de umplutură când vrei să citeşti dar nu ai mult timp şi nici nu vrei să analizezi sau să îţi imaginezi prea multe.
Aparent, nu este o carte pentru oricine, ci doar pentru o anumită categorie de oameni, clase sociale sau tipologii de oameni. Cred că este, în fond, o carte pentru oricine vrea să înveţe cât mai mult şi să îşi însuşească cunoştinţe pe care să le disece şi de care să se folosească în viaţă.
No Comments