Femei care iubesc prea mult de Robin Norwood

16 iulie 2015

Îl iubeşti. Nu e perfect, dar cine este? E mai ciudat, mai retras, cam timid şi parcă totul în el îţi cere ajutorul. Iar tu eşti mereu acolo fie  că bea prea mult, că rămâne şomer cu lunile, că se poartă cum se poartă. Pentru că ŞTII că are nevoie de tine. „Femei care iubesc prea mult” de Robin Norwood

Toată viaţa ta se-nvârte în jurul lui. Poate-poate, cine ştie, într-o zi o să se schimbe de-adevăratelea, precum broască din povestea fermecată. Numai că anii trec, tu dai tot mai mult, iar el nu se schimbă.Te întrebi de ce, apoi treci peste asta, viaţa trebuie trăită, n-ai timp să te opreşti din drum.

Ei bine, Robin Norwood spune stop: opreşte-te, e prea mult. Nu EL e cel care trebuie să se schimbe, ci TU. Tu eşti cea care iubeşte prea mult şi, ca şi băutură, mâncarea sau orice altă activitate excesivă, iubirea care a trecut de la „mult” la „prea mult” nu mai este iubire, e obsesie.

Cartea ne arată cum literatura ne-a format o imagine eronată asupra dragostei; există poezii, pasaje din romane, în care ni se prezintă dragostea ca suferinţă, trăiri puternice, tot felul de lucruri care, aplicate în viaţa reală, nu duc la nimic bun. Şi nu ar trebui să procedăm ca acolo. Totuşi, literatura foloseşte un limbaj figurat, zic eu, dar poate sunt persoane care au interpretat greşit mesajul unor opere literare. Norwood ne arată cum cultura în care trăim ne-a creat o imagine nesănătoasă asupra modului de a iubi.

Nu-i uşor de acceptat, nici de trăit cu ideea că nu el, ci tu greşeşti. Dar autoarea, care a trecut ea însăşi printr-o astfel de relaţie epuizantă, propune câţiva paşi către autocunoaştere şi conştientizare: de ce te-ndrăgosteşti numai de bărbaţi distanţi, sau care nu-ţi pot oferi ceea ce îţi doreşti în viaţă? De ce nu reuşeşti să-l schimbi? Pentru că ei corespund unui tipar ascuns în psihicul tău. Odată ce-l vei schimba, vei deveni alta şi vei atrage un alt gen de bărbaţi. Stabileşte-ţi priorităţile: TU eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta. Doar de-asta este a TA, nu?

“În disperarea ei, pe care o gândeşte ca fiind fundată pe fleacuri şi nemulţumiri minore, începe să simtă nevoia imperioasă de a discuta cu partenerul ei. Urmează lungi dialoguri (în cazul când el vrea să vorbească cu ea), fără a fi abordată problema reală.”

Am citit această carte pentru că am fost parte dintr-o relaţie toxică în care mi-am dat seama că nu mă mai regăsesc şi nu mai sunt fericită. Nu mă simţeam împlinită lângă un om posesiv care îmi interzicea să fac orice mă făcea fericită, alungând de lângă mine oameni importanţi, încercând să mă facă dependenta de el. De fapt, această carte m-a făcut să realizez faptul că încerc să salvez oameni de ei înşişi, uitând să mă salvez pe mine. Un bun prieten a numit această deficientă, sindromul Iisus, ceea ce însemnam că mă neglijam pe mine pentru a salva oameni care nu vor să fie salvaţi.

Dacă simţi că eşti prinsă într-un cerc vicios având „priză” la acelaşi gen de oameni, ar trebui să citeşti această carte şi să te gândeşti la modul în care poţi să te vindeci de anumite întâmplări cu care te-ai confruntat în trecut pentru a putea fi o persoană sănătoasă în prezent.

„Multe femei fac greşeala de a căuta un bărbat cu care să dezvolte o relaţie fără ca, mai întâi, să stabilească o relaţie cu sine; ele trec de la un bărbat la altul încercând să afle ce le lipseşte. Căutarea trebuie să înceapă acasă, cu sine. Nimeni nu ne va iubi vreodată îndeajuns ca să ne împlinească, dacă nu ne iubim pe noi înşine, pentru că încercând, cu sufletul gol, să găsim dragostea, nu vom găsi decât un alt suflet gol. Evenimentele ce se manifestă în viaţa noastră nu sunt decât reflectarea forului nostru interior: ce credem despre propria noastră valoare, despre dreptul nostru la fericire, despre ce merităm în viaţă. Când ne schimbăm aceste păreri, se schimbă şi viaţa noastră.”

 • Autor: Robin Norwood
 • Editura: Litera
 • Colectia: Dezvoltare personala
 • Anul aparitiei: 2014
 • Tip coperta: Brosata
 • Nr. pagini: 368 pagini

Partajează asta:

Wrap Up

Femei care iubesc prea mult

 • 8/10
  Suspans
 • 6/10
  Actiune
 • 10/10
  Psihologie
 • 8/10
  Intriga
 • 10/10
  Personaje

Mi-au plăcut

 • Complexitate
 • Autenticitate
 • Mesaj
 • Detalii psihice si psihologice
 • Aplicabilitate

3 Comments

 • Xaara Novack 18 iulie 2015 at 13:45

  Ok. Adaugata la „must buy” pentru ca descrierea ta mi-a placut enorm de mult. Mi se pare o carte din care ai multe de invatat, fie ca e vorba de dragoste, relatii si chiar de relatia cu tine insuti. Thanks!

  • Ianolia 18 iulie 2015 at 14:43

   Ma bucur daca am reusit sa iti trezesc interesul pentru aceasta carte. Pe mine m-a ajutat sa vad lucrurile altfel, fara sa mai dau vina pe mine pentru lucrurile care nu depind de mine! 🙂 Multumesc pentru gandul bun! >:D< :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.