Fan, pasiunea dusă la extrem

19 aprilie 2016

Am avut posibilitatea de a vedea, în premieră, filmul Fan în Bucureşti ce-l are ca protagonist în dublu rol pe Shah Rukh Khan. Sunt genul de om care a crescut cu filme indiene, bunica mea încă urmărind tot felul de seriale marca Bollywood, ceea ce înseamnă că sunt destul de familiarizată cu acest gen de filme. Este, de asemenea, primul film de acţiune cu Shah Rukh Kha pe care îl urmăresc. În majoritatea fiind protagonistul diverselor scene de iubire sau lupta pentru iubirea fata de personajul principal feminin. Este, deci, o perspectivă de-a dreptul interesantă să îl văd acceptând o provocare şi o nouă imagine a unui actor, destul de cunoscut pe piaţa filmelor.

Fan

Nu este primul film indian pe care îl urmăresc, avându-l ca protagonist pe SRK dar este primul care se abate de la toate „clişeele” pe care le ştim despre filmele indiene. Nu se pune accent pe scoaterea în evidenţă a culturii indiene, nu atât de pregnant precum în alte filme, nu se cântă şi nu se dansează şi, cumva, filmul reuşeşte să spargă graniţele, în primul rând prin desfăşurarea acţiunii să fie filmată atât în India (Delhi și Mumbai), cât și în Europa (Londra și Dubrovnik). Aduce un plus de noutate şi, dacă nu eşti fan al filmelor indiene, de fel, acesta îţi va plăcea, măcar prin prisma noutăţilor pe care le pune la dispoziţia spectatorilor.

De fapt, tocmai pentru că nu pare a fi un alt musical, filmul se focuseaza pe ideea centrală a filmului, un fel de „aşa nu”, pentru a scoate în evidenţă o problemă curentă a populaţiei, nu doar indiene şi nu doar dintr-o anumită categorie socială. De fapt, problema este foarte punctual pusă şi extrem de bine conturată, în jurul celor două personaje principale, Gaurav Chandna (fanul) și Aryan Khannab (actorul), jucate de acelaşi actor, dar realizezi acest lucru la o analizare mai amănunţită a celor doi, pentru că nu seamănă precum două picături de rouă. Seamănă, dar nu cât să spui că sunt identici.

Gaurav Chandna, este genul acela de fan înfocat, care îşi venerează idolul învăţându-i toate mişcările de luptă sau dans, fiecare replică, colecţionând articole din ziare şi reviste cu acesta şi umplându-şi camera cu tot felul de imagini, poze şi postere care îl întruchipează pe marele actor indian pe care îl iubeşte de mic şi despre care ştie detalii mai mult decât intime, semn că obsesia se instaurase cu timpul şi devenea tot mai accentuată.

Fan

Aryan Khannab, marele actor indian este iubit, aclamat, apreciat şi slăvit cu fiecare ocazie pe care o au fanii pentru a-i transmite dragostea lor pentru că, până la urmă, un om devine cunoscut şi capătă o notorietate doar în momentul în care există oameni care îi apreciază şi, mai ales, îi cumpără munca şi îl propulsează pe o pantă ascendenta spre glorie.

Dar, ceea ce e mult strică şi ceea ce e puţin nu ajunge. Şi în acest caz extremele duc la întorsături de situaţie de-a dreptul tragice şi un refuz venit de la un idol duce la prăbuşirea întregului univers al unui fân, univers pe care şi l-a construit în jurul vieţii idolului său. Cinci secunde din viaţa unei vedete valorează mai mult decât viaţa unui simplu om care a făcut imposibilul pentru a întâlni persoana pe care o idolatriza. De aici şi până la planuri de distrugere a unei cariere, a vieţii unui important actor bollywoodian, este numai un pas şi dovedeşte faptul că un om însetat de răzbunare, nu se dezice de la nicio acţiune menită să distrugă, dovedeşte faptul că un om nu mai are nimic de pierdut şi tocmai acest aspect al vieţii sale îl duce spre ipostaza de a risca totul pentru a-şi atinge scopul!

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.