Europa Season 2015 – 2016

13 martie 2016

Acest proiect amplu este realizat cu sprijinul ambasadelor și consulatelor României în cele 27 de țări europene partenere, prin intermediul cărora spectacolele vor fi transmise live, televizat și on line. Zeci de mii de spectatori vor recepta mesajul divers, dar unitar prin afinitatea estetică, al marii muzici europene.

Stagiunea ”Europa” aduce în România dirijori și soliști nativi din fiecare țară a Uniunii Europene care vor interpreta lucrări din patrimoniul muzical clasic și contemporan al culturii respective. 28 de concerte vor avea loc în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016 și vor aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia” muzicieni din țările europene. În plus, creații ale unor compozitori notorii ai secolelor trecute, dar și contemporani vor răsuna aici.

12311269_1115488185168115_2202299839456262226_n

Pe data de 5 februarie 2016, pe scena Filarmonicii Olteniei, a urcat un duo feminin: Maria Badstue (dirijor, însărcinată în luna a opta) şi Andrea Pellegrini (mezzosoprană) din Danemarca. A început, ca de obicei, la ora 19:00 cu o primă audiţie şi s-a încheie cu Simfonia fantastică de Hector Berlioz:

  • Hans Abrahamsen: “Nacht und Trompeten” („Noapte şi trompete”) (primă audiţie)
  • Carl Nielsen: Simfonia nr. 1 în Sol minor, op. 7 (partea a II-a)
  • Gustav Mahler: „Kindertotenlieder” („Cântecele copiilor morţi“) pentru mezzosoprană şi orchestră
  • Hector Berlioz: Simfonia fantastică, op. 14

Pe data de 4 martie 2016, pe scena Filarmonicii Olteniei, am avut parte de o surpriză, fantastică, având în vedere că sunt o iubitoare a saxofonului şi orice „întâlnire” cu acest instrument este o bucurie pentru mine. Bulgaria a fost reprezentată atât de ambasadorul în România, cât şi de 2 prime audiţii,

  • Marin Goleminov: Suită din baletul „Nestinarka” („Dansul ritual al focului”) (primă audiţie),
  • Plamen Djouroff: „Saxofonia”, concert pentru saxofon alto şi orchestră (primă audiţie), compozitorul Plamen Djouroff fiind chiar dirijorul din seara concertului.

recital_de_saxofon

Saxofonistul Boris Petrov a fost printre puţinii solişti prezenţi la Europa Season care, după aplauzele îndelungate ale publicului, a revenit cu un bis care m-a încântat teribil şi pe care l-am aplaudat, din nou, îndelung.

Ultima reprezentaţie la care am fost, pe data de 11 martie, a fost cu ocazia săptămânii Sloveniei. Săptămâna Sloveniei la Europa Season s-a încheiat cu un concert extraordinar al trompetistului Jure Gradišnik alături de Filarmonica Oltenia Craiova condusă de dirijorul Simon Dvoršak. M-am bucurat de sunetele straşnice ale trompetei şi de întâlnirea cu Zig Zag, grup de care îmi e dor şi care a revenit, din Olt, la Craiova pentru a se bucura de muzică fantastică.

poza_de_grup_blogosferic

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.