„Central Park” de Guillaume Musso este ultimul roman scris de autor. Ca de fiecare dată, Musso abordează un subiect sensibil şi construieşte în jurul său o poveste emoţionantă despre supravieţuire, viaţă, determinare şi susţinere.
Romanul este un thriller psihologic având o temă şi o scriitură nealterate, bine proporţionate şi desfăşurări pe două planuri ce ne sunt evidenţiate, treptat, spre finalul romanului. Personajele principale ale romanului sunt Alice, poliţistă la Paris şi Gabriel, cântăreţ de jazz, aparent. Amândoi reprezintă personaje complexe şi incredibil de interesant de urmărit. Şi dacă mi se părea, iniţial, ca Alice este cheia romanului, cu cât îl studiam mai mult pe Gabriel cu atât mai tare mi se părea un personaj mai fascinant, inteligent şi extrem de agil.
De la boli cumplite, la accidente tragice, crimă, mister, cercetare, o sarcină pierdută şi două familii destrămate, Musso reuşeşte să evidenţieze probleme extrem de emoţionante şi delicate şi să le transforme în poveşti cu adevărat captivante menite să îl facă pe cititor să conştientizeze poziţia sa, dar reuşeşte să îi deschidă ochii şi spre viaţa reală, spre propria viaţă şi spre viaţa celor apropiaţi lui.
„Constat doar că ești înconjurată de oameni care te manipulează și te pun în pericol.
Și în plus le mai găsești și scuze.”
Musso e un adevărat maestru al scrierii poveştilor cu dublu înţeles, al jocurilor de cuvinte şi al acţiunii care se răstoarnă cu o abilitate ameţitoare şi care te lasă, la final, uimit şi incapabil să realizezi când s-au succedat evenimentele cu atât de multă repeziciune. Faptul că la începutul fiecărui capitol regăsim citate extrem de sugestive, ar trebui să educe fiecare cititor cu privire la focalizarea atenţiei. Cu cât eşti mai atent la poveste, cu atât mai uşor reuşeşti să menţii firul narativ.
Modul atent şi sensibil prin care Musso reuşeşte să disece spiritul uman, trupul şi sufletul personajelor sale este, probabil, unul dintre cele mai profunde atuuri ale acestui scriitor. Este un om al extremelor, personajele sale escaladând adevăraţi munţi pentru a ajunge în punctul în care reuşesc să desluşească iţele încâlcite ale unei călătorii peste ocean, ale unei arme din care lipseşte un glonţ şi ale luptei, constante, pentru supravieţuire.
„Exista încercări pe care nu le depăşim niciodată cu adevărat, dar cărora totuşi le supravieţuim.”
Alice este cea de la care porneşte, de fapt, acţiunea romanului şi cititorul are tendinţa de a se focusa pe aceasta. Gabriel, însă, deşi pare genul de om „bun la toate” cu nicio legătură aparentă cu toată povestea în care se trezesc protagoniști fară voia lor, are o profundă importanţă în demersul anchetei amândurora spre rezolvarea complicatului mister ce se petrecuse în Central Park.
Planuri precum acțiune, dramă, mister, suspans, romance și intrigă se îmbină, perfect, creând suspans, scenarii şi o poveste care te lasă fără cuvinte, în final. Crearea tensiunii, a suspansului şi descoperirea, treptată, a planului real, despărţindu-l de cel fictiv se face treptat, autorul dezvăluind mici indicii spre deliciul sau încurcarea cititorului.
„Există momente rare în viață când o ușă se deschide și când ți se oferă o întâlnire pe care n-o mai așteptai. Cea cu ființa complementară care te acceptă așa cum ești, care te ia pe de-a-ntregul, care îți ghicește și îți acceptă contradicțiile, temerile, resentimentul, furia, șuvoiul de noroi negru care îți curge prin minte. Și pe care îl domolește. Cel care îți întinde o oglindă în care nu-ți mai este frică să te privești.”
Cartea este absolut delicioasă, de la poveste, personaje şi până la scriere. Musso reuşeşte să îmbine stilurile astfel încât să atingă puncte de interes ale oricărui cititor şi nu poţi lăsa cartea din mâini până nu ajungi la final. Dacă analizăm, concret, ceea ce vrea să transmită autorul, deşi într-un mod dureros, dramatic dar apelând la umanitate, tot ceea ce e important în această poveste este descoperirea şi redescoperirea fiecăruia, importanța lucrurilor simple care aduc acele condimente necesare unei vieţi bine trăite şi faptul că dragostea, oricât de greu ar fi de dus, aduce beneficii sufleteşti şi ne dă o altfel de perspectivă asupra vieţii şi sensului său.
Am primit acest roman spre lecturare de la Editura All, cărora le mulţumesc pentru susţinere şi posibilitatea de a lectura un roman tulburător şi plin de simbolistica.
- Autor: Guillaume Musso
- Editura: ALL
- Colecţia: Serie autor Musso
- Anul apariţiei: 2016
- Tip coperta: Cartonată
- Nr. pagini: 360 pagini
4 Comments
Actiune
9.9
Suspans
9.9
Psihologie
10
Intriga
9.9
Personaje
10
Buna! Am citit-o si eu! Extraordinara! Intr-adevar de nota 10 pe linie! Daca te intereseaza si opinia mea despre carte, o poti citi pe blogul meu! Minunat articol, minunata carte si foarte bine pus punctul pe i!
Buna! Am citit si recenzia ta si mi-a placut foarte tare! Ma bucur de faptul ca tot mai multi cititori il descopera pe Musso. Eu am mai citit alte doua carti ce-i apartin, aparute la RAO dar in bibioteca am aproape toata colectia. Sunt absolut fascinata de el. Lectura palcuta, in continuare si multumesc pentru gandurile bune trimise! 😀
Am citit cartea. Absolut superba. Musso este genial. Acum citesc „Fata de hartie” de Musso pe care ti-o recomand 🙂
Multumesc frumos si lectura placuta! Eu am citit alte doua carti ale sale desi am altele in biblioteca ce ma asteapta. Cred ca le voi devora in decursul acestui an! 😀
Va recomand si eu, cu drag, „Salveaza-ma” si cartea „Si dupa…” tot de Musso. Recenziile le gasiti si aici. 😀