În original, în limba franceză, cartea a purtat denumirea de Odette Toulemonde (numele uneia dintre nuvele), însă editorii americani au considerat că traducerea ei sub numele The most beautiful book în the world este mult mai potrivită.
După cum v-am obişnuit, continui seria cărţilor autorului Eric-Emmanuel Schmitt, cu o altă carte care m-a impresionat profund. Mă gândeam, desigur, că ar putea fi inclusă în acelaşi mod de formulare precum cel folosit pentru cartea Concert în memoria unui înger. De această dată, însă, carte spune poveştile a opt femei. Opt texte cu o profundă încărcătură emoţională şi cu aceeaşi măiestrie de a diseca spiritul feminin cum ne-a obişnuit autorul.
De fapt, fascinant în toate cele opt texte este faptul că toate cele opt femei, de vârste diferite, cu educaţii diferite şi provenind din medii diferită sunt într-o continuă căutare a unei singure esenţe pentru a trece prin viaţă. Fericirea, goana după aceasta şi dorinţa de a se desăvârşi ca fiinţe, reprezintă punctele comune ale protagonistelor cărţii Cea mai frumoasă carte din lume.
Cele opt povesti au titluri distincte şi anume: Wanda Winnipeg, E o frumoasă zi cu ploaie, Intrusă, Falsul, Totul pentru a fi fericită, Prințesa desculță, Odette Toulemonde, Cea mai frumoasă carte din lume. Fiecare femeie prezentată în această carte are o poveste de viaţă emoţionantă, a făcut alegeri care au propulsat-o sau i-au adus liniştea ori, din contră, a pierdut contactul cu cei dragi sau s-a îndepărtat de originile sale pentru a se evidenţia.
„În Aimée, la fel ca în orice altă ființă omenească, prostia şi inteligența sălăşluiau în provincii separate, făcând-o parțial deşteaptă şi parțial stupidă: se dovedea competentă pe plan profesional, dar era proastă în domeniul sentimental.”
Psihologia pe care o întâlnim în cărţile lui Schmitt, modul în care înţelege spiritul uman, întorsăturile de situaţie, ironia, umorul fin, grijă faţă de personajele sale ori fiecare învăţătură pe care o transmite, fac din el un autor care este îndreptat, direct, spre cititor. Cel puţin mie mi se pare, de fiecare dată când citesc câte o carte scrisă de acesta, că mi se adresează direct, chiar dacă foloseşte personaje pentru a ajunge la mine, dar crează acea punte prin care te poţi transpune în personaje şi să înveţi, să descoperi şi să te descoperi, înţelegând acţiuni şi decizii.
La fel cum ne-a obişnuit şi din alte scrieri, autorul păstrează un stil al scrierii simplu, dar cu o profundă încărcătură emoţională, adresându-se oricui are răbdarea de a citi pentru că în simplitate, uneori, sta esenţa înţelegerii şi simţirii.
Recenzia a fost realizată datorită Librăriei Online Libris care, în urma colaborării , mi-a oferit Cea mai frumoasă carte din lume. Mulţumesc, pentru oportunitatea de a citi această carte care mi-a oferit noi lecţii! Pe site-ul Libris, puteţi găsi cărţi online în engleză şi/sau română ce aparţin unor edituri cunoscute din diverse domenii.
- Autor: Éric-Emmanuel Schmitt
- Editura: Humanitas
- Colectia: Seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt
- Anul apariţiei: 2011
- Tip coperta: Broşata
- Număr pagini: 208
2 Comments
La asta citesc eu acum. Tocmai am trecut de jumate. DOAMNE cum îmi place cât de senzual și romantic poate scrie omul ăsta, fără să o dea în siropoșenii!!
Aceasta, „Concert in memoria unui inger” si „Oscar si tanti Roz” raman cele mai frumoase carti ale lui, cel putin in conceptia mea. 😀