Blestemul Tăcerii de Zanuka Lisandros

5 martie 2019

Blestemul Tăcerii” de Zanuka Lisandros ( pseudonim al autoarei Ioana Dumitrachescu) urmează a fi trimisă spre tipar şi să apară spre vânzare în luma aprilie. Până atunci, autoarea distribuie în mod gratuit, oricui este interesat, pdf-ul cărţii spre lecturare. Eu am lecturat cartea săptămâna trecută şi am decis să scriu această recenzie ca o impresie generală asupra cărţii şi modului de publicare.

În primul rând aş dori să îi mulţumesc Ioanei pentru efortul şi pentru pasiunea pe care le-a pus atât în scrierea cât şi în promovarea cărţii. Am înţeles că unele greşeli gramaticale vor fi remediate înaintea tipăririi volumului aşa că nu menţionez aceste aspecte deoarece nu mi se par nereparabile, în special fiind semnalate şi luate la cunoştinţă.

În primul rând subiectul cărţii mi s-a părut interesat, ezoterism şi elementele supranaturale care se petrec în mijlocul unui Bucureşti ce ni se afişează ca o zonă mistică. Cumva, ideea cărţii mi-a amintit de un alt autor roman, Sergiu Someşan, ale cărui cărţi sunt pline de magie, supranatural, iubire şi tot felul de creaturi magice. Din păcate, însă, acţiunea, construcţia personajelor, limbajul, motivaţia şi logica acţiunii au făcut, cumva, ca subiectul să se piardă. Cartea te intrigă şi te face să vrei să afli cum se termină dar te blochează în momente cheie pentru că trebuie să o laşi din mâini şi să te întrebi ce ai citit ( vezi expresii precum „blândeţe inumană„, „Te-am iubit cel mai mult dintre toţi foştii mei„, „îşi binocla ochii în irisurile mele„, „cel mai războinic dintre ei„, „începu să îl blameze că e vina lui„, etc) .

Maria, personajul principal al cărţii, nu te lasă, în niciun moment, să te apropii de ea. Este rece, calculată, rea, nerespectuoasă şi plină de sine. Plânge într-una din orice dar nu simţi durerea, nu simţi ruşinea, dorul, iubirea, determinarea de a fi altcineva. În plus, toată lumea se îndrăgosteşte de ea pentru că ea e drăguţă, frumoasă şi are ochi albaştri la începutul cărţii (mai apoi verzi la mijlocul cărţii) şi mi s-a părut că aduce a Irina din „Fluturi„, seria de cărţi a Irinei Binder. Maria nu este evidenţiată în niciun fel, nu te face să simţi compasiune, să vrei ca ea să fie mai bine. Nimic nu o face plăcută.

Maestrul Aurel, zis şi Troiţa mi se bare un om absurd, violent, murdar din punct de vedere al caracterului, lipsit de respect şi iubire având în vedere „menirea sa de a salva şi educa suflete„. Apoi se referă la şcoala sa ca fiind „Şcoala Vieţii„, ceea ce îmi aduce aminte de toţi analfabeţii de pe internet care au absolvit „şcoala vieţii” şi iar mă gândesc la publicul ţintă al cărţii. Violenţa acestuia şi a altor personaje este la ea acasă.

Ceea ce m-a supărat cel mai mult au fost două dintre meseriile pe care tinerii învăţăcei trebuie să le practice, în numele lui Dumnezeu, aşa cum spune cartea, şi pentru a-şi descoperi menirea, spiritualitatea pierdută şi sinele îngropat în ignoranţa de a fi om. Acum, citind Biblia şi ştiind cât de cât ce e bine şi ce e rău, văzând faptul că aceşti tineri trebuie să cerşească, ca să înveţe lecţia smereniei, şi să se prostitueze, ca să înveţe legea dragostei, pe mine m-a deranjat enorm şi mi se pare că aici s-a exagerat peste măsură şi s-a intrat într-o zonă destul de ofensatoare pentru multe persoane. În special pentru că, bună sau rea, biserica şi Biblia nu sunt de acord cu ideea de a cerşi sau a te prostitua şi nici nu poţi spune că sunt meserii nobile. Că unii oameni nu au de ales şi recurg la asemenea moduri prin care să pună o pâine pe masă da, complet de acord şi nu îi poţi condamna. Dar de la asta şi până a le numi meserii nobile este cale lungă.

Cartea ar putea fi interesantă dacă abordarea şi tipul de scriere nu ar fi atât de absurde. Relaţiile dintre personaje par doar scrise, nu trăite, nu simţite şi mai ales nu reale. Nimeni nu pare să creadă nimic despre nimic. Ceva gândesc şi acţiunile lor sunt complet diferite. Nu există real pentru că este explicat ca şi paranormal, nu există logică pentru că nu trebuie să gândeşti ci să simţi, nu există acţiune independentă pentru că totul trebuie făcut aşa cum spune maestrul dar fără un motiv anume aflat în spatele uoricarei doleanţe.

Relaţiile de iubire încep absurd şi se încheie absurd. De ce există iubirea dintre acele personaje? Cum apare acea iubire? Care a fost momentul în care a apărut acea iubire? Nu există un fir narativ logic sau o poveste care să curgă uşor. Lucrurile doar se întâmplă aşa cum îţi apare o piatră în drum pe care o loveşti cu piciorul şi nu realizezi pentru că nu are niciun fel de impact asupra ta.

Ioana are potenţial, fără doar şi poate, însă modul în care alege să scrie cartea se adresează strict publicului Facebook cu tot cu limbajul greoi, urât, fără respect şi care nu are ce caută într-o carte mistică şi plină de iubire. Formulele utilizate, modul în care sunt redate dialogurile şi logica din spatele lor nu au nicio treabă cu literatura. Mă aşteptam ca astfel de formule şi cuvinte să fie folosite într-un text de blog, maxim, nu într-o carte. Este doar părerea mea şi nu e vina Ioanei. Astfel de limbaj am găsit în multe cărţi scrise de autori romani. Unele cărţi sunt atât de înrădăcinate în românesc şi ideea de romani încât nu poţi să nu foloseşti acele cuvinte, cum procedează Corina Ozon în „Amanţii„.

Apreciez ideea scriitoarei, efortul depus şi deschiderea către critici constructive. Cartea merită o şansă, chiar dacă sunt multe lucruri care trebuie modificate, are potenţial. Cred că doar faptul că vrei să o citeşti până la capăt pentru a înţelege către ce punct se îndreaptă este un motiv pentru care ar trebui citită, în special fiind oferită gratuit.

  • Autor: Zanuka Lisandros
  • Editura: Chimlaf Publishing House
  • Anul aparitiei: Februarie 2019
  • Tip coperta: Brosata
  • Nr. pagini: 240 pagini

Partajează asta:

Wrap Up

Blestemul Tăcerii de Zanuka Lisandros

  • 5/10
    Actiune
  • 6/10
    Suspans
  • 4/10
    Psihologie
  • 6/10
    Intriga
  • 3/10
    Personaje

Mi-au plăcut

  • Simplitatea
  • Ideea carti

Mi-au displăcut

  • Limbaj
  • Poveste
  • Multe truisme
  • Personaje
  • Meseriile prezentate

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.