Adulții ăștia! de Caroline Hulse

29 decembrie 2019

Adulții ăștia!” de Caroline Hulse este cartea perfectă pentru a încheia această lună magică. Deşi este o carte care îşi desfăşoară acţiunea în preajma Crăciunului, este mult mai mult decât o carte despre Crăciun. Nu este genială, nu este o capodoperă şi nici nu cred că îşi propune. Este o carte menită să ne arată o parte a societăţii mai puţin cosmetizata cu toate bunele şi relele sale.

Ce se întâmplă în mintea unui copil de şapte ani ai cărui părinţi divorţaţi decid să organizeze un Crăciun în familie, într-o zonă neutră şi departe de casă, alături de noii lor parteneri? Mai adăugă la scenariu prietenul imaginar, un iepure mov masiv care se teme că va fi ucis de nouă prietenă a tatălui tău care, în opinia lui, este un om de ştiinţă periculos. Presară peste această bază mult alcool, o competiţie de cine-i cel mai bun, amintiri din trecut, teamă de abandon, un Ironman, karaoke, dans burlesc, un fazan rănit şi ucis, o iubire din adolescenţă, copii nepăsători, o scrisoare de dragoste care poate oricând rivaliza cu orice altă scrisoare de dragoste din lume (18 pagini), un accident, ambulanta, operaţii, s.a. şi vei descoperi o reţetă savuroasă de Crăciun.

,,Viața e ce se întâmplă când îți faci alte planuri.”

Cartea face o analogie trecut-prezent prin care încearcă să ne arate cum se termină această excursie doar că aflăm povestea completă abia la final. Şi chiar mi-a plăcut faptul că lucrurile nu s-au întâmplat aşa cum mă aşteptam, că acest aspect nu a luat nimic din dinamismul acţiunii şi nici nu îţi dă spoilere pentru că finalul se dovedeşte destul de neaşteptat. Mai mult sau mai puţin. Depinde ce stil de cărţi/filme citeşti/urmăreşti. Cartea începe abrupt cu mii de clişee dar ne dăm seama pe parcurs care este rostul acestora şi că povestea în sine, uşoară şi simplistă, oferă câteva perspective asupra realităţii zilelor noastre pe care mulţi oameni încă le îngroapă sub preş.

Ca să vă aduc totul în perspectivă, caracterele principale ale cărţii sunt Matt şi Claire, părinţii divorţaţi ai lui Scarlet însoţiţi de nouă prietenă a lui Matt, Alex şi noul prieten al lui Claire, Patrick, blocaţi pentru un „weekend” de cinci zile în tabăra Happy Forest unde, din întâmplare, Matt, Clare şi Scarlet mai fuseseră. Ce poate merge rău? Cred că toată această carte mi se pare o aducere aminte pentru pasionaţii de comedii de moravuri sau fani ai lui Caragiale. Faptul că ne este prezentată o familie din nordul Angliei nu are nicio importanţă, atât timp cât oricine se poate regăsi, mai mult sau mai puţin în această carte.

Cartea pune în perspectiva probleme reale ale societăţii moderne şi trage semnale de alarmă în legătură cu lipsa comunicării în cupluri sau între părinţi şi copii. Alcoolismul este o altă problemă în societatea modernă, interesul altora pentru alţii şi a noastră pentru alţii este tot mai ridicat şi ne aduce în pragul deznădejdii şi al mizeriei. Totodată, aceasta groază a trăirii într-un univers al fricii de abandon, al nevoii de a dovedi cât de bun eşti pentru a fi iubit, teamă copiilor mici de necunoscut, lipsa de comunicare dintre oameni, micile minciuni sau omisiuni ori aparenţele pot întuneca gândirea unui om, aparent raţional. Violenţa nu este nici ea de neglijat însă nici motivele pentru care oamenii ajung în anumite puncte în care nu îşi mai pot menţine cumpătul sau raţiunea nu sunt de trecut cu vederea.

„Adulții ăștia!” este o poveste specifică perioadei Crăciunui. Nu impresionează prin stilul său personajele profunde, aşa cum menţionăm la început, dar nu îşi propune să fie o capodoperă. Spulbera mituri precum părintele perfect, familia perfectă, copilul perfect sau posibilitatea oamenilor de a rămâne raţionali indiferent de situaţie. Situaţiile absurde, întâmplările ciudate, reacţiile (ne)fireşti şi un final care îţi reda, măcar un pic, încrederea în umanitatea, dorinţă ca oamenii se pot schimba şi posibilitatea de a merge mai departe cu gândul că oamenii pot fi mai buni. Chiar este o carte perfectă pentru Crăciun sau în preajma acestei sărbători şi nu doar pentru că povestea se petrece în preajma Crăciunului. Cartea este amuzantă, ironică, pe alocuri sensibilă şi cât se poate de ancorată în realitate. Faptul că este o carte simplă nu îţi va da bătăi de cap ci te va relaxa între sărbători.

 • Autor: Caroline Hulse
 • Editura: Leda Edge
 • Anul apariției: 2018
 • Tip coperta: Brosata
 • Nr. pagini: 424 pagini

 

Partajează asta:

Wrap Up

Adulții ăștia! de Caroline Hulse

 • 8/10
  Actiune
 • 8/10
  Suspans
 • 8/10
  Psihologie
 • 8/10
  Intriga
 • 8/10
  Personaje

Mi-au plăcut

 • Simplitate
 • Originalitate
 • Umorul englezesc
 • Demolarea unor mituri
 • Subiectul

Mi-au displăcut

 • Unele situatii Absurde
 • Unele pasaje lungite excesiv

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.