12 luni de Biba Merlo

23 februarie 2017

12 luni de Biba Merlo” face parte din categoria Nuvele. Este genul de carte scurtă, perfectă pentru a te delecta într-o zi de primăvară pe banca unui parc sau în confortul propriei case. Volumul cuprinde douăsprezece povestiri, fiecare povestire desfăşurându-se în câte o lună a anului, avându-i drept protagonişti pe el şi ea. Fie că avem numele acestora, fie ca intuim sau ne gândim la ce nume s-ar potrivi, este imposibil să nu empatizăm cu sentimentele diverse care ni se desfăşoară în faţa ochilor filă cu filă.

„Ni se umple capul de romantisme şi idioțenii de nedescris, apoi experimentăm, ne dăm seama că realitatea e foooooarte diferită, ne lingem rănile si plecăm în vacanța de vară aşa cum trebuie.”

Fiecare povestire are, la final, prezentarea bărbatului sub forma unui vin şi recomandări pentru degustarea acestuia. Pentru cei care au participat, cel puţin o dată în viaţă, la o degustare de vinuri cartea va fi, de asemenea, o incursiune în genuri de vinuri variate şi frumos prezentate. Nu se cunoaşte povestea personajelor, trecutul sau viitorul ci doar ceea ce se întâmplă în prezent. Iubirea este punctul central al fiecărei poveşti, transpusă în forme diverse. Ironia şi autoironia fiecărei protagoniste sunt puncte cheie interesant de urmărit.

„Ştii de ce te iubesc? Pentru că eşti singura persoană din lume cu care pot să fiu aşa cum sunt eu.”

Autorul nu ne dezvăluie absolut nimic despre începutul sau existenţa sfârşitului vreuneia dintre cele douăsprezece povestiri. Acesta lăsă la îndemâna cititorului construirea universurilor protagoniştilor şi ne pune la încercare imaginaţia. Este exact genul de carte atât de scurtă cât să fie la îndemâna oricui şi atât de lungă cât să nu afecteze cititorii care o lecturează alături de un pahar de vin. Conţine dozajul perfect pentru a fi lecturată de orice persoană, indiferent de genul preferat, de statutul de cititor de cursă lungă sau nu ori de statutul relaţional.

„Surogatele otrăvesc, strica, despica în fâşii memoria şi, folosite îndelung, ajung să împiedice visarea.”

Protagoniştii, personajele masculine, sunt bărbaţii din viaţa fiecărei femei iar protagonistele sunt femeile din viaţa fiecărui bărbat. Va fi imposibil să nu descoperiţi tipologii de oameni de care, la un moment dat, vi s-a lovit destinul. Veţi zâmbi, fie amar fie sincer, veţi asocia personaje cu oameni reali şi veţi fi transportaţi în trecut cu o viteză fantastică, până în punctul în care veţi vedea cu ochii minţii oamenii ale căror nume vă stau pe buze în momentul lecturii.

„E greu să fii fericit când vezi lucrurile cu luciditate. Nu reuşim niciodată să fim complet fericiţi, dar nici disperaţi.”

Există, asemenea vieţii, un vin pe care nimeni nu l-a încercat până acum. Acest tip de vin se degustă, se bea cu poftă, se simte, se trăieşte, se bea până la capăt fiecare sticlă şi presupune cât mai multă pasiune, trăire, experimentare, bucurie, emoţie şi dragoste. Şi dacă „vinul este poezie îmbuteliată”, viaţa este cea care transformă orice om într-un scriitor iar dragostea transformă orice om într-un veritabil poet. Scrierea propriei vieţi este, poate, cel mai lung şi anevoios proces prin care trecem, dar fiecare experienţă este unică, ne învaţă şi ne răsfaţă.

12 luni de Biba Merlo

Recenzia a fost realizată datorită Librăriei Online Libris care, în urma colaborării, mi-a oferit 12 luni de Biba Merlo. Mulţumesc pentru oportunitatea de a citi această carte care m-a bucurat şi mi-a permis, o dată în plus, să îmi imaginez poveşti cu final diferit! Pe site-ul Libris, puteţi găsi cărţi online în engleză şi/sau română ce aparţin unor edituri cunoscute din diverse domenii.

 • Autor: Biba Merlo
 • Editura: RAO
 • Anul apariţiei: 2010
 • Colecţia: Carte de buzunar
 • Tip coperta: Broşata
 • Nr. pagini: 128 pagini

Partajează asta:

Wrap Up

12 luni de Biba Merlo

 • 10/10
  Actiune
 • 10/10
  Suspans
 • 10/10
  Psihologie
 • 10/10
  Intriga
 • 10/10
  Personaje

Mi-au plăcut

 • Accentuarea lucrurilor simple
 • Mesaj
 • Constructia personajelor
 • Ironie si Autoironie
 • Complexitate

Mi-au displăcut

 • Ma intreb cam ce forma ar capata povestile scrise, fiecare, ca o carte individuala

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.