“Plătește cu poezie” la cea de-a 5-a ediție

20 martie 2017

Despre vin se spune că ar fi poezie îmbuteliată. Despre cafea se poate spune că este doza de energie a zilei, cea care face diferenţa între o zi bună şi una începută greu. Aceasta, din urmă, rămâne licoarea magică fără de care mulţi dintre noi nu am putea funcţiona pe tot parcursul zilei. Dar ce poate fi mai bun decât o cafea? O cafea savurată în compania prietenilor sau a unei cărți, asta este clar. De aceea, pe data de 21 martie cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei am de gând să îmi încarc bateriile într-un local din Craiova alături de o cafea bună şi de o prietenă foarte dragă inimii mele. “Plătește cu poezie” a ajuns la cea de-a 5-a ediție în România. Anul acesta peste 270 de cafenele din țară acceptă versuri în schimbul cafelei.

În urma unui sondaj realizat de Julius Meinl, reiese faptul că mai mult de 80% dintre oameni se simț deziluzionați de starea actuală a lumii, iar explorarea părții creative a sinelui poate ajuta la îmbunătățirea perspectivei asupra vieții. Astfel, “Plătește cu Poezie”, devine o inițiativă manifest la nivel global care să ofere oamenilor optimism prin poezie și inspirație prin cafea. Aşadar, forţa aceea lăuntrică din noi poate crea un poem în schimbul unei băuturi care să te umple de energie.

“Plătește cu poezie” la cea de-a 5-a ediție

“Plătește cu poezie” la cea de-a 5-a ediție

Pentru Craiova aveţi aici o hartă a locațiilor participante în cadrul acestui manifest. Ca o noutate, cei care intră pe pagina oficială de Facebook a Julius Meinl pot deveni muze pentru artiști. Internauții sunt invitați să lase un comentariu cu poezia preferată iar trupa Otherside, împreună cu Helen, o vor interpreta, în timp real, începând cu ora 13:00. Este dovedit științific faptul că poezia poate avea un impact pozitiv asupra emoțiilor noastre, iar momentul unei cafele este un excelent prilej de inspirație. Cu siguranță, la un anumit nivel, există un poet ascuns în fiecare dintre noi, tot ceea ce trebuie să facem este să-l redescoperim și să-l readucem la suprafață.

Schimbarea vine din noi şi nicio urmă lăsată de om nu este prea mică pentru a schimba ceva. Oamenii schimbă oameni şi mentalităţi. De ce să nu devenim creativi, pentru o zi, cât să ne bucurăm de tot ceea ce ne poate oferi eliberarea gândurilor şi sentimentelor, cu atât mai mult cu cât suntem în compania potrivită, fie ea un prieten bun sau o carte interesantă?

Potrivit statisticilor:

  • Majoritatea celor care au scris vreodată versuri (57%) nu au mai scris din copilărie;
  • Jumătate dintre cei intervievați cred că poezia ar trebui scrisă de cei cu o educație aleasă sau literați;
  • Doar unul din 10 oameni crede că poezia ar putea fi scrisă de oameni obișnuiți, nu numai de oamenii cu o educație aleasă sau fani ai literaturii;
  • 7% dintre oameni nu au citit niciodată o poezie

Anul trecut, campania-manifest a reușit să strângă peste 18.000 de poezii scrise de românii din peste 70 de orașe din tară, toate acestea în schimbul cafelelor oferite în locațiile participante. Sunt mândră de faptul că şi eu am ajutat la rotunjirea acestui frumos număr în ultimii trei din cei cinci ani ai campaniei. Pentru că, aşa cum spuneam, schimbarea vine din noi şi cel mai bun exemplu de urmat este exemplul personal. Ce ar fi să ne bem cafeaua împreună mâine?

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.