Biblioteca este prietenul şi ajutorul cititorului

26 aprilie 2017

Se spune, adesea, că „din casele cu biblioteci vor ieşi adevăraţii lideri de mâine”. Se cunoaşte faptul că „Biblioteca este prietenul şi ajutorul cititorului”. Dar ştim, cu toţii, că puţini sunt azi cei care strâng bani pentru a-şi achiziţiona cărţi sau de a împrumuta de la bibliotecă sau de la prieteni cărţi pe care chiar să le citească. Fie din lipsă de timp, fie din lipsă de interes cărţile au rămas pentru unii oameni comori îngropate între rafturi. Există şi minoritatea care ţine borcanele cu mărunţişi pentru vreo carte nouă,  care miroas plini de pasiune filele unei cărţi şi o savurează într-o zi mai liberă la final de săptămână.

În liceu am început să împrumut, masiv, cărţi din biblioteca oraşului. Atunci am început să iubesc cărţile poliţiste. Când, dezamăgită, am ieşit din bibliotecă fără să fi găsit volumul pe care îl căutam pentru a completa seria pe care o lecturasem cu sufletul la gură, mi-am promis că voi reuşi să îmi permit, cumva, cărţile pe care mi le doresc. Aşadar banii de buzunar din clasa a X-a şi până acum, la aproape 24 de ani, au mers pe cărţi noi. Am undeva la 450 de titluri şi este imposibil să mă abţin din a citi orice îmi stârneşte şi cel mai mic fior.

Dar încă primesc întrebări amuzate cu privire la locul în care pot depozita toate cărţile pentru a le avea la îndemână atunci când vreau să scot una dintre rafturi pentru o lecturare. Pentru cei care nu ştiu, locuiesc într-un apartament mic dintr-un cartier mare al Craiovei plin de betoane. Sunt blocuri lângă blocuri în care familii mari locuiesc înghesuite. Aşa a fost proiectat cartierul după cutremurul din anul 1977. Nu era menit să devină un cartier nou al oraşului ci un cartier în care să încapă cât mai mulţi oameni, cu blocuri din beton armat menite să reziste de-a lungul timpului. Blocuri cu camere mici în care mobila pare prea mare, prea multă şi în care nu poţi să strângi nimic.

Şi mi-am promis ca, la un moment dat, să găsesc un mod prin care să îmi scot la lumină comorile îngropate în cutii de carton, depozitate în spatele dulapurilor sau sortate pe masă, stivuite în mulnţi înalţi gata oricând să se prăbuşească sub greutatea paginilor, riscând să se deterioreze. Şi ştiu că niciodată nu mi-am dorit ceva exagerat de voluminos, exagerat de complicat, care necesită muncă multă şi care nu ştii dacă va putea fi utilizat. Dar ştiu că am un întreg perete gol în cameră care poate fi utilizat cât să nu încarce dar cât să mă ajute să îmi pun ordine între cărţi.

Şi pentru că există oamenii ăştia nebuni de buni de la Kooperativa, ştiu că pot gasi un loc în care îţi poţi construi biblioteca, patul, dulapul său chiar şi un raft de vin (asta ar fi un alt vis fain) cu puţin efort şi multă susţinere din partea unor oameni faini. MAM Bricolaj te ajută să transformi orice dorință trăznită ai avea în realitate, oricât de greu pare de realizat la prima vedere. Nimeni nu s-a născut învăţat, dar cu materialele necesare şi cu puţină determinare poţi crea lucruri fantastice. Ai nevoie de o imagine, o schiţă a ceea ce ştii că ai nevoie, culoarea dorită, forma și dimensiunile preferate şi de aici totul merge mai departe spre produsul final.

Şi oricât de mult ai spune că este simplu să iei un obiect de mobilier gata realizat, exista spaţii care nu îţi permit o mobilare aşa cum îţi doreşti, dar asta nu înseamnă că nu poţi transforma o casă de dimensiuni mici într-un acasă primitor. Şi ştiu că suntem pe fugă şi agitaţi, lipsa de timp punându-ne la încercare minţile şi trupurile dar întotdeauna vrem să ne întoarcem într-un loc în care să ne încărcăm bateriile. Dacă putem, cu puţin ajutor, să amenajăm acel loc exact aşa cum ne dorim, este cu atât mai bine pentru sufletele şi minţile noastre

 

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.