7 superstiţii ale scriitorilor celebri

19 mai 2018

Pentru că Bookfest a ajuns la cea de-a treisprezecea ediţie în 2018, m-am gândit că ar trebui să îi dedic un articol cu ocazia aceasta. Pentru că majoritatea dintre noi cunoaştem modul în care zilele de 13 din fiecare lună ne pun la încercare, în special dacă zilele de 13 sunt marţea sau vinerea,am decis să cercetez puţin vieţile unora dintre cei mai cunoscuţi scriitori şi obiceiurile/superstiţiile acestora şi dacă au avut vreo contribuţie la succesul ulterior al persoanelor în cauză. Asadar, in urma lecturilor am ales 7 superstiţii ale scriitorilor celebri.

  1. Lev Tolstoi, celebru pentru opere precum Război şi pace sau Anna Karenina, considera că poate lucra în condiţii optime şi la capacitate maximă numai în izolare. Nimeni nu avea dreptul să îl deranjeze, uşile altor camere aflate în imediata vecinătate a biroului său erau ferecate şi toate pentru a-i oferi scriitorului posibilitatea de a-şi pune ordine în idei. De asemenea, Tolstoi scria zilnic, considerând că dacă o zi trece fără a pune măcar o dată un gând pe hârtie îşi va pierde şirul gândurilor.
  2. Mark Twain, de la care ne-a rămas fascinante opere precum Aventurile lui Tom Sawyer ori Prinţ şi cerşetor, alegea să se delecteze cu un mic dejun copios care să-i potolească foamea până spre ora cinei când se oprea, într-un final, din scris. Acesta urma acelaşi patern zi de zi, fiind convins că ideile sale vor fi captate între file.
  3. Honoré de Balzac era terifiat de numărul 13, considerând că este o cifră cu o puternică încărcătură malefică. De asemenea, a folosit, nu de puţine ori, această cifră pentru a marca momente terifiante, triste şi pline de înfrângeri cu numărul 13. Femeia la treizeci de aniO afacere tenebroasă, s.a. au ca punct central o zi de 13 sau a 13-a duminică din an ca menţiuni în privinţa momentului desfăşurării unui eveniment.
  4. François-Marie Arouet (Voltaire) credea în tradiţia cocoşului prevestitor de moarte. Aşadar, el considera cocoşul ca fiind imaginea predicatorilor propovăduitori ce trezesc sau alarmează oamenii în privinţa unei posibile urgii ce se apropie sau a unui deces, dacă vorbim de persoane vârstnice.
  5. Gustave Flaubert era urmărit de blestemul zilei de marţi, considerând că aceasta nu-i aduce nimic bun şi îl ruinează. Considera că orice achiziţie sau decizie lua în acea zi, urmau să fie urmărite de ghinion şi tristeţe.
  6. Datorită succesului formidabil al primului său roman, început în data de 8 a lunii ianuarie, scriitoarea Isabel Allende a considerat că fiecare nou roman al său ar trebui să fie început în această zi. Dacă este doar o superstiţie sau doar dorinţa de a continua pe calea gloriei, e greu de dedus.
  7. Truman Capote nu începea și nici nu încheia o lucrare vinerea, întotdeauna schimba camera de hotel dacă telefonul din cameră conținea numărul 13 și nu lăsa niciodată mai mult de trei mucuri de țigară în scrumieră, preferând să „depoziteze” mucurile în buzunare, atunci când fuma mai mult de trei ţigări.

Salonul Internațional de Carte Bookfest a ajuns, în acest an, la cea de-a treisprezecea ediție și va avea loc între 30 mai și 3 iunie în noul pavilion B2 de la Romexpo. Intrarea este liberă, iar expozanții, cele mai populare edituri româneşti, îi așteaptă pe vizitatori cu cele mai bune cărți la prețuri pentru orice buzunar, o mulțime de lansări dar şi evenimente. Copiii vor fi cei mai norocoşi cu ocazia acestei ediții care prinde sărbătoarea de 1 iunie chiar în mijlocul celor cinci zile de Bookfest.

Invitatul de onoare din acest an este Statele Unite ale Americii, una dintre cele mai cunoscute medii pentru multitudinea de superstiții, legende şi poveşti care nasc mituri dintre cele mai înfricoşătoare. În Statele Unite, cea mai populară superstiţie este legată de ziua de 13, în special vineri 13, imaginaţia populaţiei fiind antrenată de-a lungul anilor de filme, seriale şi romane dedicate acestui număr.

Partajează asta:

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.