Books Challenge

22 martie 2018

Acum câteva zile, Iustina publica pe unul dintre multele grupuri, cu şi despre cărţi, existente pe Facebook, această nouă provocare, 2018 Books Challenge, şi mi s-a părut extrem de interesantă, aşadar am zis să îi dau o şansă. Acestea sunt răspunsurile mele şi, cu această ocazie, invit şi alţi bookbloggeri să împărtăşească propriile experienţe.

1. O carte pe care o ai în bibliotecă de ceva vreme, dar pe care ai tot amânat-o
Nu ştiu de ce, având în vedere că este autoarea mea preferată, când vine vorba de cărţi poliţiste, dar aici pot vorbi despre Paznicul farului de Camilla Lackberg, având în vedere că am citit primele şase volume ale seriei şi ştiu că mai am încă trei de citit. Le am pe toate în bibliotecă şi ştiu că le va veni vremea, curând, spre lectura.

2. O carte care va fi ecranizată în 2018 
Deja este în cinematografe de câteva săptămâni dar nu pot spune că este o carte care m-a dat pe spate. Am citit-o undeva între finalul liceului şi începutul facultăţii, împreună cu celelalte două cărţi ale seriei. Cum probabil v-aţi dat seama, vorbesc despre Cincizeci de umbre descătușate, cel de-al treilea volum al trilogiei Fifty Shades de E.L. James.

3. O carte pe care ai ales-o doar din cauza copertei
O carte pe care am ales-o datorită copertei dar pe care nu am putut-o lăsa din mâini şi care este printre cărţile mele preferate este Circul Nopţii de Erin Morgenstern. Este o carte plină de magie şi mister care nu te lasă să o abandonezi şi care, cel puţin pe mine, m-a fascinat.

4. O carte recomandată de un prieten 
Ştiu că eram în pană de idei, într-o sesiune, cu privire la ce carte ar trebui să citesc în pauză dintre două examene pentru a îmi mai limpezi mintea. Aveam nevoie de ceva cu puţine pagini, între 100 şi 200 şi recomandarea a venit sub forma cărţii Oscar și Tanti Roz de Éric-Emmanuel Schmitt are, în ciuda numărului de pagini, este o carte cu un puternic mesaj.

5. O carte publicată în 2018 
Aici voi trişa, puţin, pentru că este o carte apărută în România la finalul lui 2017 dar devenită populară, din ceea ce pot remarca în rândul bookbloggerilor, abia acum. Cartea poartă denumirea de Sapiens. Scurta istorie a omenirii  de Yuval Noah Harari şi pe care o voi primi, curând, de acasă.

6. O carte scrisă de un autor pe care nu l-ai mai citit până acum 
Cred că, pentru anul acesta, o aleg pe Maria Dahvana Headley cu a sa Magonia care mi-a cam dat lumea peste cap dar abia aştept să lecturez cel de-al doilea volum al seriei şi să o redescopăr pe Ază.

7. O carte a unui autor preferat 
Toată seria de cărţi, care însumează nu mai puţin de noua cărţi, Fjallbacka de Camila Lackberg. Este, pur şi simplu, absolut genială aceasta autoare.

8. O carte de pe lista lungă „De citit” 
Încă este acolo şi sper să o pot lectura curând deoarece am primit-o cadou cu puţin timp înainte de a pleca din ţară, Fangirl de Rainbow Rowell.

9. O carte care are în titlu numele unei culori 
Abia am terminat de lecturat această carte şi, găsind pe amazon cel de-al doilea volum, l-am achiziţionat imediat. Acesta este Treisprezece plicuri albastre de Maureen Johnson. Nu m-a dat pe spate, dar am lecturat-o în drum spre Roma şi înapoi spre Londra şi chiar m-a prins. Este o carte cu şi despre călătorii care schimba destine.

10. O carte a cărei acțiune e plasată într-un loc pe care ți-ai dorit dintotdeauna să-l vizitezi 
Aici este foarte simplu pentru că această carte poartă că titlul unul dintre numele mele şi anume Marina de Carlos Ruiz Zafon. M-am îndrăgostit, iremediabil, de autor pentru modul fascinant în care reuşeşte să te transpună, cu fiecare pagină, în mijlocul străzilor Barcelonei.

11. O carte pe care ai început-o dar pe care nu ai terminat-o 
Probabil mulţi oameni mă vor blama pentru asta dar pe mine, personal, Femei  de Charles Bukowski nu m-a prins deloc. Am încercat mai bine de jumătate de carte dar, pur şi simplu, nu mi-a ajuns în minte sau în suflet.

12. O carte al cărei erou este o femeie 
Nu doar o femeie ci o clădire întreagă plină cu Femeile care au renunţat la bărbaţi de Karine Lambert care încă mă fascinează şi acum, la doi ani de la lecturare.

13. O carte a cărei acțiune are loc în timpul verii 
Din câte îmi amintesc, sperând că nu încurc datele între ele, cartea Poate astăzi nu omor pe nimeni de Randa Ghazy se desfăşoară vara şi spune una dintre multele povesti controversate despre femeile musulmance stabilite în Europa.

14. O carte cu copertă albastră 
A fost prima carte pe care am lecturata la venirea în Anglia şi a fost interesantă şi ciudată în acelaşi timp. Spun asta în sensul în care m-a prins şi nu m-a prins. Cartea se numeşte Fata dinainte de J.P. Delaney şi din cauza personajului principal masculin, mi-a cam fugit gândul la asemănările dintre acestea şi un alt foarte popular personaj manipulator dintr-o anumită serie menţionată mai sus.

15. O carte pe care ar fi trebuit să o citești la școală, dar pe care nu ai citit-o 
Aici este vorba despre o altă carte care nici în liceu şi nici după terminarea acestuia nu m-a prins absolut deloc şi nici nu am putut empatiza cu personajele. Este vorba de Enigma Otiliei de George Călinescu.

16. O carte pe care a citit-o „toată lumea”, mai puțin tu 
Spre ruşinea mea, nu am citit, încă, seria de cărţi Harry Potter de J.K. Rowling dar le-am achiziţionat pe toate acum şi ştiu că le voi lectura curând. Cine ştie, poate chiar anul acesta.

17. O carte pe care ai iubit-o…recitește-o! 
Controversata, din cauza limbajului probabil, dar pe mine m-a fascinat şi continuă să mă fascineze de fiecare dată când o recitesc, fiind singură carte pe care am recitit-o, într-o formă sau alta, de cel puţin cinci ori, aceasta este Exerciţii de echilibru de Tudor Chirilă.

18. O carte mai veche de 10 ani 
O carte ceva mai veche de zece ani dar care, cel puţin mie, nu mi-a fost recomandată în şcoală şi pe care am citit-o mulţi ani mai târziu, a fost Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupery care m-a învăţat că e mai bine să pui întrebări decât să rămâi un necunoscător şi, de asemenea, faptul că am crescut prea devreme.

19. O carte bazată pe o poveste adevărată 
O carte care este, mai mult, autobiografie dar care are, în cuprinsul său, multe întâmplări cât se poate de reale şi amuzante, este Flash-uri din sens opus de Marian Godina.

20. O carte care nu e genul tău, dar care ți-a fost recomandată de cineva în ale cărui gusturi ai încredere 
Auzisem de carte dar m-am gândit că, fiind un fel de viitor paralel descris în aceasta, nu mă va prinde deloc. Dar, la insistenţele lui Daniel, am decis să îi dau o şansă şi chiar am ajuns să îndrăgesc cu tot sufletul 451 fahrenheit de Ray Bradbury. În curând se va lansa şi serialul cu acelaşi lume şi aceeaşi poveste pe Netflix.

21. O biografie sau o autobiografie sau o carte de memorii
Ştiu că este o carte în care spiritualitatea este extrem de prezenţa şi poate, într-un fel, nu mă atrage modul în care divinitatea este scoasă în evidenţă într-un mod violent dar această carte mi-a înseninat sufletul şi Oana Pellea descrie religia şi divinitatea exact aşa cum este ea, diferită pentru fiecare om. Aşadar, recomand cartea Jurnal de Oana Pellea pentru cât suflet recunoşti în ea.

22. O carte cu sau despre un criminal în serie 
Nu doar această carte ci întreaga serie de cărţi poliţiste, cât şi serialul, sunt incredibil de bine realizate şi pur şi simplu nu le poţi abandona la mijlocul drumului. Dar prima carte a seriei în cauză este Chirurgul de Tess Gerritsen.

23. O carte bazată pe un eveniment istoric
Cartea care, pur şi simplu, m-a făcut să plâng pe tot parcursul lecturii şi care m-a marcat extrem de mult, amintindu-mi însorii din propria mea familie şi dându-mi răgazul, necesar, să mă gândesc la cei care s-au sacrificat de-a lungul secolelor pentru că noi să putem fi liberi şi mai puţini temători. Cartea se numeşte Printre tonuri cenuşii de Ruta Sepetys şi trebuie lecturata de oricine, măcar o dată în viaţă.

24. O carte la care te-a atras titlul 
Aici este vorba despre o carte scrisă de un blogger/fotograf roman pe care îl urmăream de ceva timp iar titlul Tipul din filme nu există de Bogdan Stoica cred că ar intriga orice femeie. Nu am luat cartea în serios, dar m-am amuzat, în mare parte, lecturând-o.

25. O carte primită cadou
Nu doar o carte ci o serie întreagă care, la prima vedere, poate părea destul de apropiată de o altă serie cunoscută dar, personal, am fost mult mai emoţionată de aceasta decât de mult mai popularele umbre. Seria se numeşte Crossfire de Sylvia Day şi am primit toate cele cinci volume, într-un an de Crăciun, de la sora mea.

Ştiu că nu am descris fiecare carte/serie în parte dar am lăsat linkuri spre recenzii sau spre cărţile/seriile respective pentru a vă face o idee despre fiecare în parte. Chiar sunt curioasă ce ale nume vor apărea în această provocare.

Partajează asta:

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.