Top 10 cărţi lecturate în 2016

30 decembrie 2016

Top 10 cărţi lecturate în 2016 este o tradiţie imperios necesară înainte unei liste de cărţi, musai, de lecturat în 2017. Şi nici măcar nu mi-ar fi greu să aleg, aţi crede, în condiţiile în care Goodreads m-a anunţat că am lecturat nu mai puţin de şaptezeci şi trei de cărţi în 2016. Mi-am pus un target mai mic, aşa cum am făcut şi în 2015, de cincizeci de cărţi. În 2015 am lecturat 62 de cărţi pe când anul acesta am reuşit să depăşesc şi mai mult planul pus la punct la începutul anului.

Am mai spus-o şi o repet, nu sunt bună la topuri dar ştiu sigur care sunt cele două cărţi pe care mi le-am impregnat, discret dar cu multă dragoste, în spatele inimii şi care m-au marcat într-un mod în care speram şi nu speram că o va face, vreodată, o poveste. Dar cum socoteală de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, am ajuns să îmi doresc să nu termin şi să termin o carte, cu aceeaşi nehotărâre cu care îndrăgostiţii se despart pe un peron aglomerat. Cu dorinţa de a rămâne dar cu conştientizarea faptului că timpul li s-a sfârşit.

Fără să mai ţin suspansul la cote alarmante şi cu ideea de a nu face, de fapt, un top dar care, inevitabil, se va transforma în aşa ceva, acestea sunt cele mai bune 10 cărţi lecturate în anul 2016:

  1. Pe primul loc şi cartea care mi-a intrat, pentru totdeauna, în suflet este Eleanor şi Park de Rainbow Rowell şi este, momentan, cartea în care m-am identificat cel mai bine cu personajul principal şi asupra căreia meditez, încă.
  2. A doua carte care mi s-a cuibărit în suflet şi care m-a trimis într-o lume cu totul specială, încărcată de magie, iubire, dăruire şi sacrificiu este Circul nopţii de Erin Morgenstern pe care o recomand, cu toată căldura!
  3. O altă carte plină de iubire, spirit de sacrificiu, învăţături şi pasiune neştearsă de trecerea timpului rămâne Femeile care au renunțat la bărbați de Karine Lambert. Titlul poate fi controversat dar povestea din spatele lui este absolut minunată!
  4. O carte pe care am adăugat-o într-un alt top, dedicat lecturii în perioada sărbătorilor, dar care te transpune, inevitabil în copilărie şi te las cu un gust dulce de scorţişoară şi zahăr pe buze este Dash, Lily şi Cartea Provocărilor de Rachel Cohn și David Levithan pe care ar fi păcat să nu o lectureze un pasionat de cărţi şi Crăciun.
  5. Mi-am propus să citesc un autor anume, în acest an. I-am descoperit una dintre cărţi în timpul sesiunii şi mi-am propus să îl descopăr şi cu ajutorul altor cărţi. Nu am reuşit să le citesc pe toate dar urmează să fac acest lucru. Aşadar, următoarea carte care mi-a mângâiat sufletul în cel mai uşor şi profund mod este Concert în memoria unui înger de Éric-Emmanuel Schmitt.
  6. Tot de Éric-Emmanuel Schmitt este şi a doua carte care a venit ca o continuare, firească, a volumului anterior şi care mi-a dat imboldul necesar de a realiza cât de uşor putem face oamenii fericiţi şi cât de simplu este să fim mai buni este Cea mai frumoasă carte din lume de Eric-Emmanuel Schmitt.
  7. Încă de când am citit Marina, mi-am promis că voi citit toate cărţile acestui autor care mă cucereşte, de fiecare dată şi mă poartă pe străzile Spaniei cu atât de multă uşurinţă încât te copleşeşte. Aşadar, am lecturat în acest an Prizonierul cerului de Carlos Ruiz Zafón pe care v-o recomand, din suflet!
  8. Am început, deja, să achiziţionez toate cărţile acestui autor care mă fascinează şi mă duce pe cărări inimaginabile, care reuşeşte să desice sufletul uman cu atât de multă grijă şi iubire încât te cucereşte pentru totdeauna. Anul acesta am citit doar o carte din cele publicate în România şi încep anul tot cu el. Aşadar, cartea Și după… de Guillaume Musso este mai mult decât potrivită aici.
  9. O carte care mi-a mărit lista de lecturi obligatorii pentru această viaţă şi care m-a cucerit cu fiecare pagină, până în clipa în care nu am mai putut-o lăsa din mâini până când nu a ajuns la final este un proiect al site-ului de cultură Hyperliteratura, 69 de motive stupide ca să te apuci de citit, şi care mi-a deschis ochii în privinţa lecturilor care marchează oamenii şi le deschid sufletele.
  10. Ultima carte, dar nu cea din urmă, abordează subiecte sensibil precum abandonul copiilor, fugă părinţilor, probleme psihice, maturizare timpurie şi sacrificii. Am primit-o cadou şi am lecturat-o în câteva ore, zâmbind amar, uneori dar de cele mai multe ori având ochii scăldaţi în lacrimi. Cartea aceasta este Magia lucrurilor simple de Estelle Laure şi deşi este o lectură uşoară, îţi deschide sufletul cu brutalitate pentru a-ţi putea trimite spre minte conştientizarea unor probleme tot mai frecvente în familiile moderne.

Vă recomand, din suflet şi cu toată deschiderea aceste zece cărţi care mie, cel puţin, mi-au oferit alte perspective, noi orizonturi şi m-au transpus în lumea plină de neprevăzut a imaginaţiei, creaţiei, iubirii şi sacrificiului, sub toate formele sale.

Partajează asta:

Wrap Up

Top 10 cărţi lecturate în 2016

2 Comments

  • Barbalata Mirela 31 decembrie 2016 at 06:26

    „Femeile care au renuntat la barbati” si „Magia lucrurilor simple” le am pe lista si sper in 2017 sa le citesc. Pe Musso anul acesta l-am descoperit si este genial. Doar”Central Park” am citit-o.
    La multi ani!

    • Ianolia 31 decembrie 2016 at 12:51

      Chiar sper sa va placa aceste doua carti pentru ca au ceva substraturi extrem de profunde. Abia astept si eu sa citesc „Central Park” la inceputul anului pentru ca pare tare promitatoare! La Multi Ani, Un An Nou plin de bucurii si visuri implinite! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.