Liebster Award – Book Lovers

20 octombrie 2015

Am mai făcut o asemenea provocare Liebster Award pe celalt blog, o găsiţi aici, dar aceasta este o variantă dedicată bloggerilor pasionaţi de lectură. Am primit această provocare de la Literatura Pe Tocuri şi mulţumesc pentru faptul că s-au gândit şi la mine în această provocare care ne ajută să ne cunoaştem mai bine.

Regulile Premiilor sunt cele de mai jos:
– Mulţumeşte-i persoanei care te-a nominalizat scriind link-ul către blogul ei în postare;
– Răspunde la toate întrebările primite;
– Nominalizează 11 bloggeri;
– Formulează 11 întrebări la care să răspundă cei nominalizaţi de tine;
– Nu poţi nominaliza persoana care te-a nominalizat pe tine;
– Trimite-le nominalizaţilor un link la postarea în care i-ai numit, pentru a-i informa.

1. De ce blog de cărţi şi nu unul personal?

Nu este doar un blog de cărţi ci am şi un blog personal, am lăsat linkul mai sus, care poartă denumirea de Balsam pentru Suflete. De ce Balsam pentru Suflete? Pentru că aşa se numeşte cartea pe care am terminat-o în acest an şi de care sunt foarte mândră. Aşadar, am două bloguri la care lucrez, acesta fiind mai nou ieşit în lume, celălalt împlinind trei ani pe data de 3 ianuarie 2016.

2. Dacă te-ai reîncarna, ai prefera să iei corpul unui personaj anume?

Nu ştiu dacă aş putea alege neapărat un personaj anume dar ştiu, din propria experienţă, că este extrem de greu să găseşti o muză, sau mai multe, despre care sau cu ajutorul cărora să scrii. Ştiu, de asemenea, ca în antichitate existau şapte muze, câte una pentru fiecare artă. Aşadar, dacă m-aş reîncarna, mi-ar plăcea să fiu muză. 😀

3. Cartea bate filmul sau filmul bate cartea? Oferă un exemplu pro sau contra.

Cartea bate filmul şi am foarte multe exemple în acest sens. Da, filmul dă o perspectivă vizuală a cărţii dar acela este vârful aisbergului pentru că nu poţi face un film mult prea lung, riscând să plictiseşti. Filme care nu se compara cu cărţile ar fi cele realizate după, şi aici voi da doar două exemple, „O zi” de David Nicholls sau „P.S. Te iubesc” de Cecelia Ahern.

4. Ce gen literar preferi? Obişnuieşti să evadezi din zona de confort sau mergi la sigur alegând întotdeauna ce îţi place să citeşti.

În general citesc cărţi poliţiste, psihologice şi erotice (acestea tot pentru a analiza latura psihologică a personajelor şi motivaţia din spatele acţiunilor acestora, nu pentru erotism). Citesc ceea ce mă atrage, în general. Fie că sunt cărţi care îmi atrag atenţia în librarii sau la târguri de carte, fie că sunt recomandate de alţi bookbloggeri. Nu stagnez, lecturand un singut gen.

5. Coperta unei cărţi este relevantă? Te poate determina să o cumperi deşi nu ai suficiente informaţii despre ea?

De obicei haina nu îl face pe om şi coperta nu face cartea dar au existat momente în care cărţile mi-au atras atenţia în funcţie de coperta. Ultimul asemenea exemplu este cartea”Nu mă doare nimic doar lipsesc„de Marius Lăzărescu care chiar mi-a plăcut deşi nu mă dau în vânt după poezie şi cu atât mai puţin după poezia în vers alb.Dacă ştiam ce fel de carte este, probabil nu o alegeam şi nu ajungeam să o lecturez.

6. Ce părere ai de blogosfera din domeniul nostru, al literaturii?

Activez de puţin timp în blogosfera dedicată recenziilor de carte, dar o urmăresc de mult timp şi mă bucur că am atâtea posibilităţi de a găsi o carte bună care să mi se potrivească încât cred că nişa aceasta poate fi pusă pe o pantă ascendentă la nivelul multor blogosfere din alte domenii, ca nivel calitativ.

7. Care este ultima carte citită care te-a stors de energie?

Printre tonuri cenuşii” de Ruta Sepetys este cartea care m-a marcat anul acesta. Fiind studentă la istorie, a fost cu atât mai cutremurătoare pentru că ştiam alte perspective ale acelei perioade, nu şi pe cea prezentată în carte. Am devorat-o în câteva ore şi mi-a luat o oră să mă liniştesc, să îmi potolesc lacrimile şi să adorm. Chiar merită citită pentru că este o carte uimitor scrisă şi perfect literarizata.

8. Dacă ai avea o putere miraculoasă ce ai dori să schimbi la lumea cărţilor?

Mi-ar plăcea enorm să pot da mai multe şanse tinerilor debutanţi pentru că ştiu cât de greu îmi este mie să găsesc o editură care să dorească publicarea manuscrisului meu. Nu ştiu dacă se axează doar pe un anumit gen sau este nevoie de un anumit target, dar tinerii merită o şansă de a se afirma. Pierdem prea multă inteligenţă şi prea mult talent din lipsă de încredere, fonduri s.a. Nu cred că trebuie să exportăm toate resursele fantastice în materie de oameni şi capacităţi.

9. Ai avut o carte care nu ţi-a plăcut şi ai ales să faci o recenzie negativă?

Am avut două cărţi pe care nu le-am putut termina de citit. Prima ar fi Fluturi de Irina Binder care m-a dezamăgit teribil (am citit doar jumătate din primul volum) şi „Femei” de Charles Bukowski pe care nu am putut-o parcurge în întregime. Niciuneia dintre cărţi nu i-am făcut o recenzie, pozitivă sau negativă. Nu cred că pot face recenzia unei cărţi pe care nu am citit-o în întregime dar nici nu îmi pot irosi timpul şi energia pentru a lectura cărţi care nu mă atrag sau mă plictisesc.

10. Ce ecranizare a unei cărţi ţi s-a părut originală?
Nu neapărat originală cât cea mai captivantă ecranizare a unei cărţi, devenind chiar filmul meu preferat. Ecranizarea cărţii „Fata dispărută” de Gillian Flynn mi s-a părut absolut savuroasa, de la personaje la desfăşurarea acţiunii şi l-aş putea revedea oricând cu plăcere.

11. Menţionează o carte care a fost waw şi te-a lăsat fără cuvinte?

Fata din tren de Paula Hawkins este ultima carte care mi-a plăcut extraordinar de tare şi pe care o recomand, din inimă, mai ales pentru asemănarea cu cartea anterioară a lui Gilian Flynn.

Partajează asta:

One Comment

  • Payment Processor Api 30 decembrie 2017 at 04:02

    I really like it when individuals get together and share opinions.
    Great blog, keep it up!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.